szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szervezet szerint színvonalas, a vizsgakövetelményeknek és -leírásnak mindenben megfelelő feladatsorokat oldhattak meg a diákok idén. Külön üdvözlik, hogy a vizsga összeállítói nyitottak a jelenkori témákra is.

Érettségi 2018
Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.
Friss cikkek a témában

Indokoltak voltak a változtatások, jól működnek és alapvetően a szakma, valamint a diákok egyetértésével is találkoztak a tavaly január óta aktuális vizsgakövetelmények – írta közleményében a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete.

Szerintük a középszintű érettségi az országos átlagnak megfelelő nehézségű volt, többnyire hálás témák kerültek elő, és a kérdések abszolút egyértelműek voltak. A feladatok kompetencia-központúak voltak, de többségük megoldásához lényegi történelmi háttérismeretekre volt szükség. Megfelelően felkészült diákot nem érhetett meglepetés.

Az emelt szintű érettségi kifejezetten erős színvonalú volt, ami egy emelt szintű vizsga esetén nem probléma, de többek számára akár meglepetést is okozhatott. A feladatok között szerepelt az új vizsgakövetelményekben megjelenő pénzügyi téma, de az Európai Unió közös agrárpolitikája is. A komplex esszék (földkérdés, Szent István és Nagy Károly összehasonlítása) viszonylag nehéz témának tekinthetők. A vizsga teljesítéséhez tehát összességében komoly tárgyi tudásra és elemzőkészségre volt szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!