szerző:
hvg.hu

Ahhoz képest, hogy 2014 végén még a Jobbik riogatott a legjobban a menedékkérőkkel, most az Alaptörvénybe emelné a menekültügy alapelveit.

Benyújtja a Jobbik az Alaptörvény hetedik módosítását, amelyet a Fidesz is végig akar vinni a kétharmaddal. Ez a kvótanépszavazáshoz kapcsolódó módosítás, ami egyszer a kétharmad és a Jobbik együttműködése hiányában elmaradt. A Jobbik akkor azt kérte cserébe, hogy a kormány szüntesse meg a letelepedési kötvényeket – az erre nem volt hajlandó.

Most a Fidesz már bejelentette, újra nekifut az alaptörvény-módosításnak. Erre a Jobbik benyújtott egy hasonló törvénymódosítást – ugyanúgy a kötelező betelepítést nehezítené meg, de más részei is vannak. Míg a Fidesz csak a vélt betelepítési szándékok ellehetetlenítésére koncentrált volna, a Jobbik mással is foglalkozna.

Például olyan passzusok, amelyek ellehetetlenítenék az Alaptörvényben is a letelepedési kötvényeket és hasonló finanszírozási formákat. De a magyar állampolgárok kiutasítását is tiltaná a Jobbik – ezzel Soros György kitiltása sem lenne megoldható, azaz a Stop Soros-törvényt vágná keresztbe a Jobbik. Tiltaná a Jobbik a refoulmentet – ez a menekültügyi fogalom azt jelenti, hogy senkit sem lehet visszatoloncolni olyan országba, amelyben életveszély fenyeget vagy egyéb, súlyos jogsértés. Ezt egyébként a Genfi Menekültjogi Egyezmény is tiltja. És a harmadik biztonságos ország koncepciót is áthúzná a párt: mert a módosítás alapján azokat be kellene fogadnia a kormánynak, akik más országokban nem kaptak nemzetközi védelmet. Ma a magyar állam azzal küld vissza menedékkérőket Szerbiába, hogy az harmadik biztonságos ország.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!