szerző:
hvg.hu

Soha nem voltak még jobbak a feltételek a romák integrációjához Balog Zoltán volt Emmi-miniszter szerint. Ugyanakkor sikerült szembeállítania az integrációt és a roma identitás és kultúra ápolását.

Az utóbbi 30 évben nem voltak még jobbak a feltételek a roma integrációhoz, mondta a leköszönő Emmi-miniszter Balog Zoltán Pécsett a Gandhi Gimnáziumban a VII. Romológus konferencián mondott beszédében.

A feltételrendszer egyes elemei:

- Hároméves kortól kötelező az óvoda, a gyerekek 85 százaléka ingyenesen ehet napi háromszor, az általános iskolások 65 százaléka ehet ingyenesen, az első kilenc évfolyam ingyen kapja a tankönyvet is.

- Központi akarat és irányítás szükséges a szegregáció felszámolásához – így ezen a téren még van mit javítani, ismeri el indirekt módon Balog.

- Munkaerőre van szükség, nagy lehetőség, hogy a közmunkások átkerüljenek a versenyszférába, mondja Balog – ugyanakkor, tehetjük hozzá, a kutatások azt mutatják, sok roma családnak a közmunkásfizetés az elérni vágyott cél, nem akarnak továbblépni.

- 2000 roma nőt sikerült beiskolázni szakképzésekre – de Balog nem beszél az olyan elszórt milliárdokról, mint az Híd a munka világába 1,6 milliárdja, amely Farkas Flórián roma politikai vezető vezetésével ment el szükségtelen dolgokra.

"Szerettük volna a kultúrán keresztül felmutatni, hogy a magyarországi cigányság olyan értékekkel rendelkezik, amelyek a magyar kultúra és történelem részei, egyúttal Európát is gazdagítják", mondja Balog, aki többször is vitatott kijelentéseket tett a magyar romákról.

De most is volt egy ilyen: "azt szeretném, ha a magyar állam (...) olyan lehetőségeket adna a roma fiataloknak, hogy ha akarnak, integrálódnak, a többségi társadalom részévé válnak, ha pedig külön szeretnék ápolni kultúrájukat és identitásukat, akkor erre is legyen meg a lehetőség" – Balog tehát szembeállítja az integrációt a saját kultúrának ápolásával, amivel sokan vitatkozni fognak még.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében