szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Medgyessy Péter óta nem volt senki akkora útelágazódás előtt, mint a jelenlegi magyar ellenzék. Az újratervezést ez alkalommal a Jobbik kezdi, amely elnöke és frakcióvezetője nélkül maradt. Hétvégén eldől, hogy a következő két évben merre megy a jobbról középre vágó párt – de a tét akár a túlélés is lehet. Ez a hvg.hu heti politikai elemzése.

Egyedül a bátorságot igénylő polgári engedetlenség a rendelkezésre álló végső eszköz az egyénnek a korrupt rezsimmel szemben.

(Lánczi András)

Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója, a Corvinus egyetem rektora, aki azt mondta, hogy amit korrupciónak neveznek az emberek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája, na, ő fogalmazta meg sok évvel ezelőtt a fenti mondatot. Ennél jelenleg nincs fontosabb tanács Orbán 2018-as ellenzéke számára. Elkél az iránymutatás, ugyanis Orbán Viktor megválasztása után és negyedik kormányfői ciklusa kezdetén azt mondta, nem négy, hanem (legalább) 12 évre tervez, 2030-ig, ami azt jelenti, még minimum két választást megnyerne. A többiek csak utána jöhetnek, már ha egyáltalán.

Azt akarják, hogy az előttünk álló jövő lehetőségeihez méltó kormányunk legyen. Ez bátorít és feljogosít, hogy terveinket ne négy-, hanem tízéves kitekintéssel készítsük el. Sőt, inkább 12 éves időtávban kell most gondolkodnunk.

Mindenki bajban

Ilyen klímában kell politizálni a honi környezetben a Jobbiktól a DK-ig terjedő skálán mindenkinek, érdemi teljesítményt kell felmutatni, feltéve, ha valaki nem a túlélésre, őfelsége ellenzéki szerepére készül. Elemzésünk középpontjában most a Jobbik lesz, ugyanis szombaton tisztújítást tartanak a pártban, de érdemes a többi pártról is szólni röviden.

©
  • Az MSZP is tisztújítás előtt, a nyári megmérettetésen esélyes Kunhalmi Ágnes, valamint a volt elnökök pártjának szinte bármelyik exelnöke. És talán Szanyi Tiboron kívül még van pár ember, akit lázba hoz, hogy elindul Szanyi Tibor is. A kérdés a szocialistáknál nem elsősorban az, hogy ki lesz a pártelnök, hanem az, sikerül-e a 2006-os önkormányzati választások óta tartó negatív széria megállítása. Eddig minden lehetőségnél a rosszabbik útra kanyarodtak.
  • Az LMP még jó ideig biztosan cipeli azt a vélt vagy valós billogot, hogy dacos különindulásuk miatt lett a Fidesznek kétharmada. A belső válság oka azonban legkevésbé sem a színről levonuló Schiffer András miatt mélyült el, hanem Hadházy Ákos hátralépése miatt. A férfi társelnöki posztra a baranyai erős ember, Keresztes László Lóránt az esélyes, akit az egyik legnagyobb összefogásellenzőnek tartanak párton belül.
  • A DK nem egészen érdemli meg, hogy pártnevét használjuk, mikor Gyurcsány Ferencről van szó személyesen. Bármennyire is mondja azt a volt kormányfő, hogy nincs üvegplafon pártja fölött, elöregedő bázisa miatt a plafon állandóan süllyed Gyurcsány fejére. Miután a volt kormányfő önmagát legfeljebb önmagára váltaná, nem lesz tisztújítás, így viszont új szavazó sem.
  • A Momentum nem parlamenti pártként folyamatosan meg kell hogy küzdjön a fennmaradás nehézségével, miközben alternatívát is kell mutatnia, ami azt jelzi, ha kell, készen állnak. Ott is tisztújítás jön.
  • És szólni kell még az áprilisi választások óta rendszeresen tüntető, heterogén tömegről, amit Gyetvai Viktor, Gulyás Balázs és Márki-Zay Péter fémjelez. Messiás továbbra sincs (honnan is lenne?), bár a vásárhelyi győző elzárkózása ettől a szereptől könnyen megjátszott lehet. A demonstrálók azt üzenik, okosabbak a pártoknál, és készen állnak az Orbán-ellenes ernyő alatt egyesülni. Latinul erre mondják: Hic Rhodus, hic salta.

Elemzésünk fókuszában azonban a komoly útelágazódás előtt álló Jobbik áll. Szombat délutánra eldől az elnökválasztás, és ugyan azt nem fogjuk tudni, mi lesz a párttal 2022-ben, de azt igen, hogy milyen utat választ magának a simicskátlanított közösség. 2006 óta nem volt olyan, hogy a Jobbik elnökét ne Vona Gábornak hívnák. A választási vereség után azonban Vona önkéntes száműzetésbe vonult. Radikálisabban lépett, mint ahogy április előtt ígérte, Vona ugyanis kivonult a Parlamentből és a párt vezetéséből is, de keze nyoma még látszik, és ha szombaton is minden reményei szerint alakul, akkor a jövőben is látszani fog. Javaslatára tér át a párt új vezetési struktúrára, az elnök mellett lesz elnökhelyettes és hat alelnök is.

©

A Jobbiknak a Sneider Tamás–Gyöngyösi Márton- és a Toroczkai László–Dúró Dóra-kettősből kell választania, de a döntés nem személyekről, sokkal inkább jövőképről szól. A parlamenti frakció jelentős része és maga a frakcióvezető Gyöngyösi is Vona és a néppártosodás feltétlen híve, így hiába okozott általános megrökönyödést a Sneider–Gyöngyösi-tandem feltűnése, ők képviselik a vonai örökséget. Torockai pedig a várakozások szerint épp ezzel számolna le.

A nyugatos jobbikos

Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton múltja is a radikális széljobbon gyökerezik. Előbbi Sneider Roy néven egri szkinhedvezér volt a 90-es években, a Nemzeti Ifjak Egyesületet vezette. Gyöngyösi pedig néhány éve még arról beszélt egyik parlamenti felszólalásában, hogy fel kellene mérni, hogy „a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van”, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Gyöngyösi Márton
©

A néppártosodás azonban megérintette őket, Sneider az előző négy évben többször szólalt fel szociális és nyugdíjkérdésben, Gyöngyösi pedig mára a Nyugaton leginkább szalonképes jobbikossá lépett elő, aki folyamatos kapcsolatot tart fenn a nagykövetekkel. Pártbeli forrásaink szerint ő a Jobbik „nyugati nyitásának” letéteményese. Mindketten átélték ráadásul a kormányzati propaganda dühét, ami megerősíthette őket a néppártos vonalban.

Az ügyvezető elnökkel működő párt a választások óta folyamatosan próbálkozik különféle akciókkal, amiket életjelként tudnánk leginkább értelmezni. Ilyen volt a parlamenti alakuló ülésre tervezett kordonbontás, ami kordon hiányában elmaradt. Ráadásul a bontást a Jobbik sem gondolhatta komolyan, mert kordont nem úgy szoktak bontani, hogy napokkal előtte bejelentik. Az akció a médiafigyelem miatt kellett, valamint utána sikerként (értsd: „sikerként”) lehetett beszámolni arról, hogy nincs kordon.

A visszatérés jelöltjei

A visszatérés jelöltje a Toroczkai László–Dúró Dóra-kettős. Ásotthalom polgármestere benne volt Vona néppártosodó elnökségében ugyan, de a választások óta folyamatosan ekézi pártját – a radikalizmust hiányolja.

Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot. Egy olyan, egyébként kiváló emberek ezreiből álló parlamenti párt ugyanis, amely három egymást követő választáson sem tud a kormányzás közelébe kerülni, végleg elveszíti az esélyét arra, hogy valaha győzzön, hacsak nem iktatja ki azt az akadályt, amely a növekedését meggátolja

Torockai László
©

írta Toroczkai április 9-én, a választások másnapján. Dúró elnökhelyettes-jelöltsége mellett Novák Előd – akit Vona a néppártosodás miatt rakott ki korábban a pártból – indult volna alelnöknek, de visszalépett, azt állította, párton belül kampányoltak ellene habonyi módszerekkel. „Nem szeretném, ha ezek a hazug vádak gyengítenék a Toroczkai–Dúró-vezetőpáros megválasztását, amit az egyedüli lehetőségnek tartok a Jobbik egységének megőrzésére, hitelességének visszaszerzésére és a párt megerősödésére” – indokolt a férj. Hallottunk olyan forgatókönyvet, miszerint a Sneider–Gyöngyösi-duó két évig, a következő tisztújításig csak „melegíti” Vona székét, aki 2020-ban visszatér a párt élére, és újra nekifut a választásoknak kormányfőjelöltként.

Vona csak pihen

A párton belülről származó információk szerint ugyan Dúró népszerű politikus, Toroczkairól is elismerik, hogy sikeres polgármester, de „ha még komolyan akarjuk venni magunkat és azt, hogy a Fidesz leváltható, akkor nem nekik kell vezetni a pártot”, mondta párton belüli forrásunk, parlamenti képviselő. A Jobbik leendő vezetőinek ráadásul meg kell küzdeni a tüntető tömeg okozta problémákkal is, vagyis azzal, hogyan álljanak hozzájuk, eléjük – ha tudnak. A demonstrálók egyik legfőbb követeléséhez, az összefogáshoz azonban formálódik, hogyan állnak.

Gyöngyösi egy interjúban arról beszélt, hogy „az eredmény tükrében egész biztos változtatni kell” azon a stratégián, ahogy a párt eddig állt a többi párthoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Megvan az új egészségügyi államtitkár

Megvan az új egészségügyi államtitkár