szerző:
Tóth Richárd

Ásotthalom polgármesterét, Toroczkai Lászlót győzte le. Az előzetes várakozásokkal ellentétben szoros volt a verseny.

556 szavazó vett részt a Jobbik tisztújításán 554 érvényes szavazat érkezett a két jelöltre. Sneider Tamás 298–256-ra győzte le Toroczkai Lászlót. A kongresszuson felszólalt Vona Gábor, értékelte saját elmúlt két évét, Mirkóczki Ádám szerint önkritikusan beszélt a választási vereségről is. “De erről fogunk még beszélni” – mondta Mirkóczki. Miközben beszélt, egy küldött látványosan a kamerák és Mirkóczki elé dobta szavazókártyáját. Erre a politikus csak annyit mondott, így fejezte ki a véleményét, de a hangulat nem ilyen benn.

Mirkóczki Ádám
©

Sajtótájékoztatóján szóba került, lesz-e pártszakadás. Mirkóczki szerint két erős embert indult elnöknek, de szakadásról nem szólt, mivel a versengés lezárult. A nap az elnökhelyettesek (Sneider helyettese Gyöngyösi Márton frakcióvezető, Toroczkaié Dúró Dóra lehet), majd az alelnökök megválasztásával folytatódik. A hat alelnöki helyre tizennégyen indulnak:

 • Apáti István,
 • Árgyelán János,
 • Bana Tibor,
 • Császárné Kollár Tímea,
 • Gyüre Csaba,
 • Hegedűs Lorántné,
 • Kepli Lajos,
 • Kocziha Tünde,
 • Murányi Levente,
 • Rig Lajos,
 • Stummer János,
 • Szőcs Norbert,
 • Volner János és
 • Z. Kárpát Dániel.

A kongresszus előtt Sneider azt mondta, szerinte a pártnak szervezeti és strukturális megújulásra van szüksége, mert ha ez nem következik be, nem tudják leváltani a Fideszt 2022-ben. Beszédében egy olyan politikai víziót vázol majd, ami

jelentős mértékben hasonló az eddigi irányvonalhoz, nagy eltérések nem lesznek.

Egy esetleges Fidesz-ellenes, teljes ellenzéki összefogásról azt mondta, annak vannak határai, az árokásókkal nem tud összefogni, ilyennek tartja Gyurcsány Ferencet is. “Rajtuk kívül sokan szóba kerülhetnek.” Saját esélyeiről azt mondta, hisz a győzelmében és abban, hogy ő lesz a Jobbik elnöke. Jakab Péter szóvivő azt mondta, bárki is lesz új elnöke, Vona Gábor politikai örökségét kell továbbvinni, ami a néppártosodás. Szerinte Sneider és Toroczkai is ezt követi, hangsúlybeli eltolódásokkal. Az új elnöksgének meg kell majd küzdeni egy esetleges 660 milliós ÁSZ-büntetéssel. Jakab azt mondta, ennyi pénze nincs a pártnak, vitatják is a büntetés jogosságát, de valahogy megpróbálják majd kifizetni.

Sneidert (és Gyöngyösit) a néppártosodás és Vona Gábor feltétlen hívének tartják, hiába van radikális múltja mindkettejüknek. Sneider a 90-es években Roy néven egri szkinhedvezér volt, Gyöngyösi pedig néhány éve még listázta volna a zsidó képviselőket. De akikkel az elmúlt hetekben beszéltünk, kivétel nélkül azt mondták, a Vona által megkezdett utat fogják folytatni.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

Sokan elveszítik állásukat az autóiparban, mások viszont örülhetnek

Sokan elveszítik állásukat az autóiparban, mások viszont örülhetnek

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok