szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaországban állították bíróság elé a hétfős magyar bandát.

Bíróság elé állítottak hétfőn a délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban hét magyar állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy nagy értékű térképeket vágtak ki és loptak el francia közkönyvtárak tulajdonában álló régi könyvekből.

Hat férfi és egy nő - feltehetően egy egész Európában aktív hálózat tagjaiként - 2011 és 2013 júniusa között számos XVI. és XVII. századi térképet tulajdonított el különböző francia könyvtárakból, összesen mintegy 4 millió euró (1,26 milliárd forint) értékben.

A tolvajok hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, és egyszerűen kivágták belőlük a térképeket, amelyeket valószínűleg erre szakosodott kereskedőknek adtak tovább Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A magyar gyanúsítottak Besancon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille városok könyvtáraiban fordultak meg. 

Az ügyre úgy derült fény, hogy magyar vámosok 2012-ben egy ellenőrzés során felfedeztek az egyik vádlott autójában 110 régi térképet, amelyek közül több darabon látható volt a toulouse-i közkönyvtár pecsétje. 

A magyar hatóságok figyelmeztették francia kollégáikat, akik vizsgálódni kezdtek, és megállapították: valóban a toulouse-i könyvtárból lopták el a térképeket, sőt rájöttek, hogy ugyanez a társaság több más francia könyvtár állományát is megdézsmálta ezzel a módszerrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József