szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani börtönbüntetést kaphat az a 36 éves férfi, aki tavaly nyáron felgyújtotta szállásadója házát. A lángoló épületen egy 33 éves férfi és másfél éves kislánya meghalt, amikor felrobbant egy gázpalack.

Előzetes letartóztatásban várja ügyének tárgyalását az a 36 éves férfi, aki rágyújtotta a házat tavaly nyáron a szállásadójára és ezzel két ember halálát okozta.

Egy Borsod megyei településen lakott az ismerősénél, szívességi lakáshasználóként. A házban egy 33 éves férfi élt három gyerekével, egyedül nevelte őket.

A vendég részeges ember volt, éjjel gyakran patáliázott, és ettől nem tudtak aludni a gyerekek. A ház tulajdonosa többször rászólt, hogy viselkedjen, illetve költözzön el tőlük. Erre a férfi fenyegetőzni kezdett, és azt mondta, hogy felgyújtja a házat, ha kirakják onnan.

Tavaly júniusban meg is gyújtott szemetet, ami egy lapáton volt, és azt az apa szobájának bejáratához tette. A tüzet ekkor sikerült még eloltani.

Egy hónappal később megint veszekedés volt, utána az ingyenlakó megvárta, amíg mindenki aludni megy, és a szobájában meggyújtott egy pólót, amit a földre dobott. A szőnyeg azonnal lángolni kezdett, és a tűz gyorsan terjedt a házban, mert a szobákon nem voltak ajtók. A gyújtogató otthagyta a házat és elindult a szomszéd faluba. Pár utcával lejjebb még hallotta a segélykiáltásokat, de semmit nem tett.

A füstre a  családfő felébredt, a nagyobb gyerekeket felébresztette és kiterelte őket a házból. Ezután visszament, hogy másfél éves kislányát is kimenekítse, de már nem tudtak kijönni, mert a konyhában lévő gázpalack felrobbant. A férfi és a kislány a robbanásban meghalt.

A szomszédok hívták a tűzoltókat és ők maguk is oltani kezdtek, de nem bírtak az óriási lángokkal. A tűzoltók hajnali egy órától reggelig dolgoztak a háznál.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség a gyújtogatóval szemben a hivatalos megfogalmazás szerint aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember, valamint részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat. Az előzetes letartóztatásban lévő férfival szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!