szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkaptuk egy videóinterjúra Szijjártó Péter külügyminisztert azután, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette: nemzetközi irodája székhelyét Budapestről Berlinbe teszi át. A miniszter felmondta a kormányzati propaganda ismert szólamait, és nem tűnt olyannak, mint aki sajnálja, hogy Soros György alapítványa távozásra kényszerült.

„A magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében. Az úgynevezett Stop Soros-jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben” – egyebek mellett Patrick Gaspard alapítványi elnök nyilatkozatát idézve indokolta kedd reggel bejelentett döntését a Nyílt Társadalom Alapítványok. A közlemény kitért arra, hogy a Stop Soros-törvény a nemzetbiztonságra hivatkozva, kormányzati engedély hiányában megtiltaná minden szervezetnek, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek tanácsot adjon vagy képviselje őket. A kormány egyértelművé tette, hogy az új jogszabályok célja a legjelentősebb magyar emberi jogi szervezetek és támogatóik, mint például a Nyílt Társadalom Alapítványok, ellehetetlenítése, de a szervezet minden jogi lehetőséget meg fog ragadni, hogy megvédjék a törvény kereszttüzében álló alapvető jogokat.

Napközben az alapítvány szóvivője, Csontos Csaba megerősítette, a magyarországi programokat fenntartják, a magyar szervezeteknek ősztől azonban már nem a budapesti irodánál kell pályázniuk. Csontos visszautasította, hogy a költözésről szóló döntés azt jelentené, hogy Soros György megfutamodik: „Miért futamodott volna meg az az ember, aki a 80'as években ide jött, hozzájárult a demokratikus átalakuláshoz, támogatta a Fideszt is. A támogatás nem marad abba, a vízióit sem adja fel. Továbbra is liberális demokráciában, jogegyenlőségben, diszkriminációmentességben és sokszínűségben hiszünk, ezt fogjuk képviselni.”

Szijjártó Péter külügyminiszter a hvg.hu-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy ha a készülő Stop Soros-törvényre hivatkozva döntött a Nyílt Társadalom Alapítványok a távozásról, akkor az nyilván azért van, mert nem akar beszámolni külföldi forrásairól. Ez a logika azonban nehezen követhető, hiszen a Soros-támogatta szervezetek a velük szemben hangoztatott kormányzati vádakkal szemben pénzügyileg mindig is átláthatóak voltak, és ha a nemzetközi alapítvány – mint ígéri - a világ sok országában vitt programjai mellett továbbra is támogat magyarországi civil szervezeteket, azok nem fogják tudni kikerülni a törvény előírásait, legyenek azok bármik is. És igazából nem is ez a lényeg, hiszen Szijjártó végül egyértelművé tette, hogy megegyezésről amúgy sem lehet szó, annyira feloldhatatlan a világnézeti ellentét, amely a magyar kormány és Soros György között feszül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyszerűen eltűnnek az SMS-ek a Google telefonjairól

Egyszerűen eltűnnek az SMS-ek a Google telefonjairól

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

Shakira teljesen tönkretette az egyik NFL-stadiont – videó

Shakira teljesen tönkretette az egyik NFL-stadiont – videó

Willi Orbán: Ez volt pályafutásom legérzelemdúsabb meccse

Willi Orbán: Ez volt pályafutásom legérzelemdúsabb meccse

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet