szerző:
nyüzsi

Hazajárnak nyaralni a menekültek, a németek mégsem tesznek semmit

– hirdeti címében az Index. Egy cikket idéznek, amelyben a Die Welt idézi a német bevándorlási hivatal belső jelentését, amelyben számos problémát tárnak fel a menedékkérelmek elbírálásánál. A fő probléma az, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzések során kiderült, számos esetben rosszul állapították meg a kérelmet benyújtók személyazonosságát, gyakran más állampolgároknak ismerték el a kérelmezőt, mint amelyik országból valójában érkeztek, és nem szenteltek elég figyelmet az ellenőrzésekre. Ez pedig bűnszervezetben működő klánok kiépüléséhez vezethet Németországban. A hosszú cikk ezt a problémát járja körül, hiszen így török bűnözői csoportok nyernek legális tartózkodási engedélyt Németországban.

A cikk végén egy bekezdésben megemlítik, hogy problémát okoz elsősorban irakiak körében, hogy rendszeresen járnak haza rokonaikkal találkozni, ez pedig kizárhatja, hogy védelemre szorulnak. Az Index viszont ebből adott címet, kiegészítve azzal, hogy nem tesznek semmit a németek. Mivel éppen az illetékes hatóság belső elemzése tárja fel a helyzetet azzal, hogy azt kezelni kell, eleve nehéz lenne azt mondani, hogy teljes lenne a tétlensége a szövetségi köztársaságnak. A másik probléma az, hogy a hangzatos "nyaralás" mögött nagyon is elfogadható, emberi motiváció is lehet, amely nincs ellentmondásban a menekülés okával.

Erbil például egy virágzó kurd település Észak-Irakban, ahol a Molnak irodája van. Ahogy épp az Index írta pár éve: az Iszlám Állam határától 35 kilométerre dolgoznak a Mol munkatársai. A frontvonal azóta távolabb került, de vannak olyanok, akik az iszlamisták halállistáján szerepelnek, de néha mégis látni akarják hátrahagyott édesanyjukat. Akik hazarepülnek a (korlátozottan) biztonságot jelentő nagyvárosba, ahol egyébként etnikai vagy vallási okokból nem fogadnák be, és itt találkoznak a veszélyes útra miattuk vállalkozó közeli családtagjaikkal, akiket épp a német menekültbefogadási törvények miatt nem tudnak maguk után hozni Berlinbe vagy máshova.

Igen, sok esetben a hazai látogatás valóban visszaélés a menekültstátusszal, de bizonyos helyzetekben lehet indokolt és magyarázható. A német államnak kell eldönteni, mikor tűri és mikor bünteti, ahogy azt a hivatal belső jelentése is az egyéni kérelmek alaposabb felülvizsgálatát javasolja. A leegyszerűsítés és gyors ítélkezés itt sem segít.

Az megvolt, hogy Malala is hazalátogatott? Nem kéne elvenni a Nobel-békedíját?

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt egy brit férfi, akit macska harapott meg Marokkóban

Meghalt egy brit férfi, akit macska harapott meg Marokkóban

Édes pénz: katari kézben egy legendás belga csokoládégyártó

Édes pénz: katari kézben egy legendás belga csokoládégyártó

Pert indít a Jobbik volt alelnöke ellen

Pert indít a Jobbik volt alelnöke ellen

Kétszer is megbukott az alkoholteszten repülés előtt az Air India vezető pilótája

Kétszer is megbukott az alkoholteszten repülés előtt az Air India vezető pilótája

Merkel után a világ

Merkel után a világ

Gigi Hadid szupermodell beleszeretett Budapestbe

Gigi Hadid szupermodell beleszeretett Budapestbe