szerző:
hvg.hu

A kutyát még április végén mentették egy autóból a hortobágyi vásártéren. A helyi madárkórház munkatársainak sikerült stabilizálniuk az állapotát, talpra állították, itatták, de enni sajnos nem tudott, és folyamatosan hányt.

Nem tudott felépülni a hősokkból és szívférges volt az a kutya, amit egy felforrósodott autóból mentettek ki április végén Hortobágyon. Bár szakszerű ellátást kapott, egy kicsit jobban is lett, de egy hét után elpusztult – írja a Dehir.hu.

A Hortobágyi Madárkórház Facebook-oldalán számoltak be korábban arról, hogy az állatkórház dolgozói egy látogatótól értesültek a kutyáról. Mire munkatársuk a helyszínre ment, az autót már kisebb tömeg vette körül, és rendőrök is megkezdték az intézkedést. A kutya gazdája nem volt a helyszínen, ezért betörték az autó ablakát.

Az állat eredetileg egy műanyag kutyaszállító ládában volt, amelyben még melegebb lehetett a levegő. Ebből ő maga tört ki, de az autóban sem jutott már frissebb levegőhöz. Több mint másfél órája szenvedhetett, a hősokktól összehányta az autó belsejét. Mikor rátaláltak, már csak magatehetetlenül feküdt, valószínűleg perceken belül el is pusztult volna. 

A madárkórház műtőjébe vitték. Először vizes lepedőkkel hűtötték, közben infúzióra kötötték. Állapota aggasztóan válságos volt. A hősokktól elvesztette az eszméletét, nem reagált semmilyen ingerre. Pár pillanatra a légzése is megállt. Körülbelül két óra után elkezdett pislogni, de mozogni akkor még nem tudott. A sokktól agyi károsodást is szenvedett, hőháztartása felborult. Estére sikerült megemelnie a fejét, de sajnos csak arra az időre, míg hányt. Éjjelre stabilizálódott csak az állapota, életesélyeit nem tudták megbecsülni. A rendőrök megkeresték a kutya gazdáját, de mást ezzel kapcsolatban nem lehetett tudni.

Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője szerdán a Dehir.hu-nak azt mondta: a kutya másnap járkált és ivott, de nem evett, folyamatosan hányt. Ebből az állapotából már nem épült fel, és egy hét után elpusztult. A laborvizsgálati eredményekből kiderült az is, hogy az állatnak „olyan mértékű szívférgessége volt, amely az élettel összeegyeztethetetlen”.

„A fertőzés miatt összeomlott a kutya vérkeringése, amit jelentősen súlyosbított, hogy az autóban hagyták. A gazda egyértelműen felelőtlen volt, de előbb-utóbb elpusztult volna a kutya akkor is, ha nem zárják be a kocsiba. Ettől a megterheléstől azonban légzési nehézségekkel küzdött, ami meggyorsította a folyamatot” – közölte Déri János.

Plásztán-Kopcsa Kamilla, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője elmondta: az ügyben a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Ürülékükben tocsogó 19 kölyökkutyát mentettek egy olasz csomagtartójából

Magyar szaporítóktól származó, az olasz piacra szánt kölyökkutyákat csempésző férfire csaptak le a Zala megyei rendőrök. Az állatok alig pár hetesek, többnek még a foga sem bújt ki. Az állatvédők szerint valószínűleg nem először bukott le, de ezek szerint gond nélkül jött az újabb kör kiskutyáért Magyarországra, hiszen nálunk még megfelelően betartatott állatvédelmi törvény sincs.