szerző:
hvg.hu

Ha minden igaz, rövidesen sor kerül egy találkozóra Trump külügyminisztere és Szijjártó Péter között. Az Index két forrásból is úgy értesült, hogy Szijjártó május végén Washingtonba utazik.

Május végén végre létrejöhet a Mike Pompeo–Szijjártó Péter találkozó, a magyar külügyminiszter ugyanis Washingtonba hivatalos – értesült az Index.

Orbán 2001-ben járt utoljára a Fehér Házban, 2012-es Martonyi János–Hillary Clinton találkozó óta pedig külügyminiszteri szintű vizit sem volt. Ráadásul a harmadik Orbán-kormány alatt a magyar diplomácia vezetőjét mindössze államtitkári szinten fogadták csak Washingtonban. Így tehát a látogatás jókora előrelépés lenne a kétoldalú kapcsolatokban.

Az Index kereste a KKM-et, de nem kommentálták az értesülést. Ugyanakkor két forrásból is sikerült megerősíttetniük, hogy a magyar diplomácia egy május 30-i Szijjártó–Pompeo-találkozóval számol. (A meeting azért is volna jelentős, mert a magyaroknak Pompeo elődjével, Rex Tillersonnal sem sikerült formális találkozót összehozniuk.)

A lap forrásai szerint közben egy másik találkozóra már sor került, Trump szintén nemrég kinevezett új nemzetbiztonsági tanácsadójához, John Boltonhoz volt hivatalos Megyesy Jenő, Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, akit hivatalból Szabó László washingtoni nagykövet is elkísért a találkozóra.

Az amerikaiakkal való hűvös viszony a portál forrásai szerint három dolognak köszönhetően kezdett javulni: egyrészt köze van hozzá az újabb kétharmados győzelemnek, a Fidesz nehezen megkérdőjelezhető legitimitásának, másrészt Wess Mitchell európai ügyekért felelős külügyi államtitkár új Európa-stratégiájának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Szijjártó Péter szerint Soros alapítványa titkol valamit, ezért költözik

Elkaptuk egy videóinterjúra Szijjártó Péter külügyminisztert azután, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette: nemzetközi irodája székhelyét Budapestről Berlinbe teszi át. A miniszter felmondta a kormányzati propaganda ismert szólamait, és nem tűnt olyannak, mint aki sajnálja, hogy Soros György alapítványa távozásra kényszerült.

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

Hasogdzsi-ügy: a török rendőrség mégsem kutatta át a szaúdi főkonzul rezidenciáját

Hasogdzsi-ügy: a török rendőrség mégsem kutatta át a szaúdi főkonzul rezidenciáját

Meg sem kell izzadni az egészségért

Meg sem kell izzadni az egészségért

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva