szerző:
Zelki Benjámin
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok - hangsúlyozottan pozitív - változásra számíthatnak a Balatonra vonatozók: megduplázza a Déli-partra tartó expressz vonatok számát a MÁV-Start, eltörli a parti települések között a pótjegyeket, és könnyebb lesz az átszállás Tapolca felé. Megmaradnak a jól ismert vonatnevek, és az északi-partra tartóknak is kevesebbszer kell majd átszállniuk.

Jó hír a balatoni vonatozók számára, hogy sok fejlesztéssel készül a vasút a nyári szezonra. A Magyar Idők írta meg először a Balatontipp.hu-ra hivatkozva, hogy jelentős újdonságok várhatók a nyári balatoni vonatok menetrendjében. Közben a vasúttársaság az Elvira menetrendi keresőben is nyilvánosságra hozta a nyári menetrendet, illetve hozzánk is jutottak el információk a vasúttársaság nyári tervezetéről.

Sokkal több vonat a déli parton

A Balaton déli partjára utazóknak jó hír, hogy az eddig megszokottakhoz híven megmarad a kétóránként a Déli pályaudvar és Keszthely között közlekedő Balaton Expressz vonat, mely Siófokig továbbra is csak Kelenföldön és Fehérváron áll meg, Siófoktól pedig csak a nagy forgalmú állomásokon. Ezen felül viszont újdonság, hogy lesz egy Tópart Expressz névre hallgató vonat is kétóránként, amely Balatonszentgyörgyig ugyanígy közlekedik, onnantól viszont Nagykanizsára halad tovább. Vagyis

óránként közlekednek majd expressz vonatok a déli-partra a nyáron mindennap.

Mindezek mellett megmarad a Déli-Parti névre hallgató Székesfehérvártól mindenhol megálló, szintén kétóránként járó sebesvonat is, annyi változik csak, hogy útvonala Balatonszentgyörgyig rövidül. További újdonság, hogy eltörlik a pótjegyet az expresszeken Siófoktól Keszthelyig, mi azt jelenti, hogy

a déli-parti települések között bárhol felár nélkül vehetnek igénybe az utazók szinte bármely vonatot.

Ami jelentős előrelépés, mivel a tavalyi kétóránként egy helyett idén két óra alatt három vonatra szállhatnak föl felár nélkül az egyes déli-parti települések között utazók.

További újdonság, hogy

a MÁV-Start csatlakozást biztosít minden expressz vonathoz Tapolca felé.

Ez azoknak jelent majd könnyebbséget, akik a Keszthely és Tapolca közti északi parti településekre utaznak.

Vonat Balatonföldváron
©

Mindezek mellett megmaradnak a Flirt motorvonatokkal kiállított korszerű csúcsidei szerelvények is hétvégén, illetve a Miskolc és Záhony felől érkező közvetlen vonatok is. A Balaton expressz és a Tópart Expressz vonatok mindegyike továbbít majd intercity kocsit, vagyis aki nem szeretné légkondi nélkül átvészelni a nagyjából két órás vonatutat, az a hét minden napján választhat magának helyet klímás vagonban. A déli partra a felújítások hatására a menetidő is rövidebb lesz, mint korábban.

Megszűnnek az átszállások az északi-partra

Az északi parton kevesebb változás lesz: megmaradnak a korábbi korszerű, klimatizált, Desiro dízel motorvonatokkal kiállított, Budapest Déli és Balatonfüred között közlekedő, Fehérvártól mindenhol megálló Katica sebesvonatok. Sőt, fejlődés az eddigiekhez képest, hogy

a nap folyamán az összes Katica a Déli pályaudvartól indul és oda is érkezik.

Korábban a 7-ből 3-at visszafordítottak Székesfehérváron.

Szintén megmarad a kétóránként közlekedő Kék hullám sebesvonat, amely Balatonfüredig csak Kelenföldön, Fehérváron és Balatonalmádiban áll meg, Füredtől Tapolcáig pedig a part összes megállóhelyét kiszolgálja.

Sajnálatos hír, hogy a MÁV-Start továbbra is ragaszkodik a fehérvári gépcseréhez,

ami azt jelenti, hogy a Kék hullámok menetideje Füredre továbbra is 1 óra 59 perc lesz – noha korábban volt már 1 óra 55 perc is, amikor a mozdonyt nem cserélték ki Székesfehérváron. Jó hír viszont, hogy minden Kék hullám sebesvonaton is közlekedik majd intercity kocsi, azaz

a légkondira vágyók ahogy a déli parton, az északi parti települések mindegyikére is választhatnak maguknak ilyen opciót.

Megmaradnak továbbá az északi parton csak a fontosabb állomáson megálló Tekergő gyorsvonatok is, ezek mindegyike nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit továbbít majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágállja a kormány a Budapest–Belgrád-vasútvonalat, új eljárás jön

Drágállja a kormány a Budapest–Belgrád-vasútvonalat, új eljárás jön

A Ford megcsinálta a kutyaházat, amely a szilveszteri petárdázáskor is védelmet nyújt kedvencének

A Ford megcsinálta a kutyaházat, amely a szilveszteri petárdázáskor is védelmet nyújt kedvencének

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Új harckocsikat vesz Magyarország

Új harckocsikat vesz Magyarország

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak