szerző:
hvg.hu

Kemény vádakat fogalmazott meg egy ukrán külügyi politikus: Budapest akár saját érdekeinek ellentmondva is az oroszok mellé áll Kijevvel szemben.

Kijev úgy látja, Magyarország nagyon sok kérdésben - például az ukrán oktatási törvény ügyében is - az oroszok oldalán áll. Mindezt Vasyl Bodnar külügyi államtitkár hangoztatta, amikor Kijevben több magyar újságíróval, köztük a hvg.hu munkatársaival találkozott. Szerinte Ukrajna megérti, hogy Budapest meg akarja védeni a magyar kisebbség jogait, de Magyarországnak is meg kéne értenie, hogy Kijev is kiáll a nemzeti érdekeiért.

A kétoldalú viszony megromlásának egyik fő okat az, hogy a még el nem fogadott oktatási törvény értelmében a kisebbségeknek első osztálytól kellene tanulniuk ukránul. Ezt tartja Magyarország elfogadhatatlannak, ennek visszavonását szeretné elérni.  Bodnar hangsúlyozza: országa minden nemzetközi szerződést betart, bár ezzel a magyar külügy nem ért egyet. 

Magyar részről több negatív lépést is tapasztaltak az ukránok: volt, hogy Balog Zoltán egy eredményeket hozó tárgyalás után visszalépett, voltak álhírek magyar részről, a magyarok túldimenzionálták a magyar kulturális intézmények elleni támadásokat, amelyek mögött rendre orosz erők állnak Bodnar szerint, és mindennaposak az országban. De előjött a növekvő ukrán antiszemitizmus veszélye is, ami szintén fake news Bodnar szerint. 

Az ukránok azért is panaszkodnak, mert szerintük akkor, amikor Budapest Ukrajnáról beszél, sokat merít az orosz beszédmódból. Bodnár egyenesen a nacionalista vagy a fasiszta kifejezéseket említette ennek alátámasztására.

Még érdekesebb a történet - hangoztatják Kijevben - , ha a magyar szankciókat nézzük. Ők úgy érzik, Budapest addig blokkolja a NATO-ukrán kapcsolatok további épülését, amíg nem rendeződik az oktatási törvény. Pedig szerintük magyar érdek is lenne Ukrajna NATO-tagsága, hiszen - érvelnek - a szövetség jobban odafigyelne a kisebbségek jogaira is, és a magyar geopolitikai pozíciók is erősödnének.

Az ukránok tehát arról győzködnek mindenkit, hogy túl sok az egybeesés bizonyítja: "a NATO-tagállam Magyarország Oroszország mellé áll, hasonlóan érvel és ez arra enged következtetni, hogy valamiféle kapcsolat van ebben az ügyben a két ország között".

Magyar-amerikai tárgyalás is volt az ukrán-magyar konfliktusról

Szijjártó Péter külügyminiszter ma Budapesten Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral tárgyalt a kisebbségek jogait sértő jogszabályok elfogadása miatt Ukrajnával kialakult konfliktusról. Szijjártó megerősítette tárgyalópartnerének, hogy Magyarország "nem a balhéban" érdekelt, hanem a konfliktus megoldásában.

A magyar külügyminiszter kedden találkozik ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel, és szeretné, ha a júliusi NATO-csúcsig megoldódna a vita, az ehhez nyújtott amerikai segítséget pedig Magyarország nagyra becsüli – mondta Szijjártó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!