szerző:
hvg.hu

A település pályázatokon nyerte a pénzt, de inkább nem valósítják meg a tervezett programokat.

Lemondott arról a közel félmilliárd forintról Kerecsend, amit leszakadó családok felzárkóztatására nyert meg. A pénzt két lépcsőben kapták volna meg, az első 400 milliót egyebek mellett egészségügyi szűrőprogramokra, szociális bérlakások kialakítására, sportpályára, szolgáltató házra, járdákra költhették volna, a többi 80 millióból pedig kialakíthattak és működtethettek volna egy Biztos Kezdet Gyerekházat.

A hétfős képviselő-testület azonban ebben a hónapban három nemmel, három igennel és egy tartózkodással leszavazta a megnyert pályázatok elindítását: nem járult hozzá ahhoz, hogy a polgármester aláírja a támogatási szerződéséket – írja a Népszava.

A települést – olvasható a lapban – a Laskó patak választja ketté, nemcsak földrajzilag: a tehetősebbek az egyik, a szegények a másik oldalán élnek. Vannak a patakon túli romák és a patakon inneni nem romák. A Központi Statisztikai Hivatal négy szegregátumot tart itt nyilván, a Dankó utcában például közel kétszázan laknak, olykor több generáció is összezsúfolódva egy szoba-konyhában. Ezen segítettek volna valamelyest a programok.

Ezek egyik ellenzője a lap szerint egy helyi szőlőtermelő, a település fiatal alpolgármestere, Prokaj Milán volt, aki szerint a négyszázmilliós pályázat nagy része kamu dolgokra menne el, soknak találta például a mentorok óradíját. "Egyetlen értelmes eleme lett volna a programnak, a szociális bérlakás-építés, de ez is megosztaná a falut. Azok a cigányok, akik előre akartak haladni, már megtették, dolgoznak, csinosítják a házukat. A periférián csak a lumpenek maradtak, s az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy rajtuk akkor se lehet segíteni, ha megfeszül az ember" – magyarázta a Népszavának az alpolgármester. Azt is mondta, hogy az ország közös pénzét nem szeretné elherdálni.

A felzárkóztatás szerint inkább a turizmust fejlesztenék a településen, ezért sem akarták, hogy a roma családok a falu központjába költözzenek, vagy az ott kialakított gyerekházba hordják a gyerekeiket. "A látvány biztosan elriasztaná a vendégeket."

Sári László kerecsendi polgármester szerint szomorú, hogy szűk látókörű indokokkal elvették Kerecsendtől a fejlődési lehetőséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!