szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a házelnök új otthonát alakítják ki a Parlament közvetlen közelében lévő Steindl-épületben, az Országgyűlési Őrség is kap ott helyiségeket. A házat eredeti állapotára állítják vissza, több mint kétmilliárd forintból.

A tervek szerint év végén költözhet be új rezidenciájába az Országgyűlés elnöke. Kövér László onnantól gyalog pillanatok alatt beérhet a Parlamentbe, a lakása a Balassi Bálint utcában lesz ugyanis, egy 1898-ban, 99-ben épített neogótikus házban, amit átépítenek és rekonstruálnak is.

Azt régóta tudni lehet már, hogy a házelnök exkluzív helyen kap új lakást, de annak költségeivel kapcsoltban többféle adat is kering. A 444.hu egy Facebook-poszt alapján nézett utána annak, mennyibe kerülhet a teljes felújítás. Az érintett posztban azt írják, hogy Kövér László 2,3 milliárdért kap lakást, de ez ebben a formában nem pontos, a több milliárdos keret az egész épület teljes átalakítására értendő.

A többszintes épületet Steindl Imre tervezte, a cikk szerint a ház neogótikus téglahomlokzata ezért is hasonlít az Országház belső udvaraira. Eredetileg a parlament tisztviselőinek szolgálati lakásai voltak ott, egészen a második világháborúig. A tető a háborúban súlyosan megsérült, az ostrom után pedig hamar beépítették a tetőteret, megváltoztatták a homlokzat képét, és később a díszítések nagy részét, köztük a szobrokat eltüntették. A háború után már bérlakások is voltak a házban, valamint  helyet kaptak az Országgyűlési Őrség és az Országgyűlés Hivatalának irodái.

©

A Steindl-épületet a Fidesz-kormány 2015-ben vonta be a Steindl Imre-programba, ami a Kossuth tér és környékének felújítását célozza. Több mint 300 millióból kivásárolták a lakókat, majd tavaly elkezdődött a rekonstrukció: teljes szerkezeti átépítéssel egybekötött külső-belső rekonstrukcióról van szó. 

Wachsler Tamás, a Steindl-program vezetője a 444-nek elmondta: a homlokzat és a tetőidom visszanyeri eredeti állapotát, restaurálják a homlokzati díszítéseket, visszaépítik a két szoborfülkét, bennük kerámia szobrokkal. A háború után felhúzott negyedik emeletet lebontották, és a két felső emeletet egybefogó, acélgerendákra ülő sátortetőt alakítottak ki, visszaépítették a hiányzó két oromfalat és a felső, záró attikát – tette hozzá.

©

Felújítják a teljes elektromos és gépészeti hálózatot, megerősítik a födémet és újraburkolják az udvart. Az ötszintes épületből Kövér László rezidenciája egy emeletet foglal majd el. A lentebbi szintekre fogják beköltöztetni az Országgyűlési Őrség teljes állományát: 2400 négyzetméteres területen alakítanak ki öltözőket, tárolókat és szociális blokkokat, valamint 90 embernek irodákat.

Kövér László lakásáról annyit árultak el, hogy egy privát lakóblokkból és egy reprezentatív blokkból áll majd. Az előbbi egy nagyobbfajta lakás lesz négy hálószobával, nappalival, két fürdőszobával és egy konyha-étkezővel. A protokolláris vendégfogadó blokkban lesz egy tizenkét személyes tárgyaló, egy könyvtárszoba és egy dolgozószoba. Az épület felülről nézve „L” alakú és gangos, így Kövér László lakása is „L” alakú lesz és gangos lesz. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene