szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Történelemtanárok Egylete várja a visszaemlékezőket, valamint azokat is, akiknek maradt valamilyen írásos, képi vagy tárgyi emléke az 1988-as tüntetésekről.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Történelemtanárok Egylete közös kezdeményezést indít a rendszerváltás időszakának, ezen belül is az 1988-as országos tömegtüntetések és demonstrációk forrásainak feltárására, összegyűjtésére és bemutatására, ezért

kérik mindazok jelentkezését, akik megmaradt írásos vagy képi emlékeiket szívesen megosztanák, hogy személyes visszaemlékezésekkel, esetleges tárgyi emlékek segítségével együtt elevenítsék fel a múlt ezen eseményeit.

Hozzáteszik, a magántulajdonú iratokat, annak tulajdonosa engedélyével, a Levéltár másolatban, digitális formában archiválja és szakszerűen megőrzi azokat az utókor számára is, a két intézmény pedig közös, oktatási segédletként is hasznosítható honlapon, párhuzamosan kívánja közzétenni ezen események korabeli forrásait (fényképek, szórólapok, plakátok, felhívások stb.), valamint az egyes demonstrációkkal kapcsolatos egykorú állambiztonsági iratokat.

Az 1988. május 27-i, bős-nagymarosi vízlépcső elleni tüntetésről már most van egy virtuális minikiállítás az ÁBTL honlapján, valami ilyesmire lehet számítani, ha valaki megosztja az emlékeit, vagy a nála lévő tárgyakat a levéltárral.

Kapcsolatfelvételért és további információkért a levéltárat kell keresni, melynek címe 1067 Budapest, Eötvös u. 7., postacíme 1369 Budapest Pf. 367. Telefonon az (1) 478-6026-as számon lehet érdeklődni, e-mailben pedig az [email protected] címen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje