szerző:
hvg.hu

Három éve küzd azért az Átlátszó, hogy a Klebelsberg Központ nyilvánosságra hozza végre a tanárfizetések csúszásával kapcsolatos adatokat, pedig jogerős ítélet is van már. A portál szerint a Klik ezzel közérdekű adattal való visszaélést követett el.

A tanári fizetések csúszásáról szeretett volna információkat kapni egy három évvel ezelőtti eset idején az Átlátszó, de még a jogerős ítélet után másfél évvel sem kapták meg az adatokat a Klebelsberg Központtól, egykori nevén a Kliktől. Most feljelentették őket.

Az ügy 2015-ben kezdődött, ekkor közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Kliknek, 30 napos teljesítési határidővel. Semmi nem történt, ezért még abban az évben, néhány hónappal később beperelték őket.

2016. február 10-én a második tárgyaláson együttműködőnek mutatkozó szervezet megígérte, március végéig kiadja az adatokat. De ebből sem lett semmi, az ÁO szerkesztői ezért személyesen mentek be a Klik irodájába, hogy érdeklődjenek adatok felől.

©

Itt Magda Balázs biztonsági vezető – aki az adatok kiadásáért is felelős a lap szerint – azonban nem az adatokat, hanem taktikai visszavonulását mutatta be, ugyanis egy hátsó lépcsőn elmenekült. A lap ezért újabb pert indított.

2016 júniusában elsőfokon nyertek a Klik ellen. Bár a szolgáltató részéről fellebbezést nyújtottak be, azt is későn, így a végzés 2017 januárjára jogerőre emelkedhetett. Csakhogy a lap azóta sem kapta meg az adatokat, ezért idén május 30-án feljelentették őket.

Az Átlátszó azt írja, A Klik azzal, hogy nem adja ki az adatokat, megvalósította a “közérdekű adattal visszaélés” tényállását, amely vétségnek minősül, és a felelős akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Távozik Seehofer a CSU éléről és a belügyminisztériumból

Távozik Seehofer a CSU éléről és a belügyminisztériumból

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Videó: Akkora árvíz volt egy főúton, hogy felúsztak rajta a lazacok

Videó: Akkora árvíz volt egy főúton, hogy felúsztak rajta a lazacok

Hétfőn is marad a frontmentes, kellemes őszi idő

Hétfőn is marad a frontmentes, kellemes őszi idő

A Facebook megcsinálta az anti-Facebook ellenszerét: itt a Lasso

A Facebook megcsinálta az anti-Facebook ellenszerét: itt a Lasso

"A populizmus bolondság, és hosszú távon nem működik"

"A populizmus bolondság, és hosszú távon nem működik"