szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három éve küzd azért az Átlátszó, hogy a Klebelsberg Központ nyilvánosságra hozza végre a tanárfizetések csúszásával kapcsolatos adatokat, pedig jogerős ítélet is van már. A portál szerint a Klik ezzel közérdekű adattal való visszaélést követett el.

A tanári fizetések csúszásáról szeretett volna információkat kapni egy három évvel ezelőtti eset idején az Átlátszó, de még a jogerős ítélet után másfél évvel sem kapták meg az adatokat a Klebelsberg Központtól, egykori nevén a Kliktől. Most feljelentették őket.

Az ügy 2015-ben kezdődött, ekkor közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Kliknek, 30 napos teljesítési határidővel. Semmi nem történt, ezért még abban az évben, néhány hónappal később beperelték őket.

2016. február 10-én a második tárgyaláson együttműködőnek mutatkozó szervezet megígérte, március végéig kiadja az adatokat. De ebből sem lett semmi, az ÁO szerkesztői ezért személyesen mentek be a Klik irodájába, hogy érdeklődjenek adatok felől.

©

Itt Magda Balázs biztonsági vezető – aki az adatok kiadásáért is felelős a lap szerint – azonban nem az adatokat, hanem taktikai visszavonulását mutatta be, ugyanis egy hátsó lépcsőn elmenekült. A lap ezért újabb pert indított.

2016 júniusában elsőfokon nyertek a Klik ellen. Bár a szolgáltató részéről fellebbezést nyújtottak be, azt is későn, így a végzés 2017 januárjára jogerőre emelkedhetett. Csakhogy a lap azóta sem kapta meg az adatokat, ezért idén május 30-án feljelentették őket.

Az Átlátszó azt írja, A Klik azzal, hogy nem adja ki az adatokat, megvalósította a “közérdekű adattal visszaélés” tényállását, amely vétségnek minősül, és a felelős akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk