szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Stop Soros törvénycsomagról ír a brit The Guardian. A lap újságírója – amellett, hogy elutazott Röszkére, hogy a helyszínről számoljon be arról, hogyan bánik Magyarország a határára érkezett menedékkérőkkel – beszélt egy szegedi ügyvéddel, Kovács Tímeával, aki az érkezőknek segít benyújtani a kérelmeiket, valamint a hódmezővásárhelyi független polgármesterrel, Márki-Zay Péterrel.

Előbbi arról beszélt, hogy a törvénycsomag – amelyet kedden kezd tárgyalni a parlament, és amely alapján akár börtönbe is kerülhet az, aki elköveti a "jogellenes bevándorlás előkészítése" tényállást – jogilag értelmezhetetlen. "Mindenkinek joga van menedéket kérni, arról dönteni pedig, hogy a kérelem jogos-e, a bíróságok döntenek. Én csupán segítek megérteni az embereknek, hogy mik a jogaik."

Kovács több kliense hónapok óta a tranzitzónában kénytelen várakozni. "Pszichológiailag fontos a menedékkérőknek, hogy tudják, legalább valaki foglalkozik az ügyükkel. Sokan közülük évek óta úton vannak, ez idő alatt pedig különféle traumák érték őket" – magyarázta.

A brit lap újságírójának Márki-Zay Péter azt mondta, hogy a törvénynek semmi köze a migrációhoz, az a civil társadalmat célozza. "Segítenünk kell ezeknek az embereknek, nem pedig gyűlöletkampányt vezetni azok ellen, akiknek más a bőrszínük."

(The Guardian)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Amnesty: A Stop Soros kegyetlen kísérlet

A jogvédők szerint a magyar kormány mindennél jobban elkötelezett, hogy Magyarország legyen Európában az az ország, amely a lehető legkegyetlenebbül bánik a menedékkérőkkel és menekültekkel.

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban