szerző:
hvg.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A fokozottan védett, és az idei év madarának választott vándorsólyomból csak nagyjából 80 pár él Magyarországon, az egyik fészkét pedig még május 9-én valaki kirabolta.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a fészkelési szezon elejétől folyamatosan figyelték a pár költését. Május 1-je előtt azt vették észre, hogy eltűnt két fióka, még kettőt pedig május 9-én éjszaka vitt el egy ismeretlen. A lopást az időközben kihelyezett kamera meg is örökítette.

©

Az ügyben az igazgatóság természetkárosítás ténye miatt rendőrségi feljelentést tett.

A nemzeti park tájékoztatása szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem egyedi esetről, hanem kis számban, de országos szinten előforduló bűncselekményről van szó.

A vándorsólyom a természetben többnyire legfeljebb négy utódot nevel. A fiókáitól megfosztott pár is teljes fészekaljat, azaz négy tojást rakott. A kicsik április végén keltek ki. A pár idén már nem fog újra fészkeléssel próbálkozni, számukra legközelebb jövő tavasszal lesz lehetőség ismét fiókákat nevelni.

A vándorsólymot (Falco peregrinus) 2018-ban az Év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az 1960-as évek közepétől 1997-ig nem költött Magyarországon, mivel a túlzott növényvédőszer-használat miatt a faj teljes európai és észak-amerikai állománya összeomlott, nálunk is kipusztult mint fészkelő faj. Visszatérése óta az állománya évről évre erősödik. A fészekfosztogatások mellett veszélyezteti a fajt az áramütés, a mérgezés, valamint az ütközés épületekkel, vezetékekkel, járművekkel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 500 ezer forint. Tenyészetből származó regisztrált egyedei engedéllyel solymászmadárként tarthatók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!