szerző:
hvg.hu

Többeket sokkol a Pozsonyi út állapota, a fákon ugyanis "gallyazási munkálatokat" végeznek, de ez inkább csonkolásnak tűnik. A tiltakozók szerint Budapest legszebb utcáját teszik tönkre, a Főkert viszont azt mondja, ritkán jutnak hozzá egy-egy fához, ezért tűnik drasztikusnak a beavatkozás, de sosem nagyobb az indokoltnál.

Petícióban tiltakoznak a újlipótvárosiak – és még sokan mások – azért, mert a Pozsonyi úton csonkolják a fákat. Szerintük az eljárással tönkreteszik a fasort "gallyazási munkálatok" címszó alatt. A petíciót készítők szerint szakszerűtlen az intézkedés, kora tavasz vagy késő ősz helyett most ritkítják a lombkoronát, illetve a bemetszéseket sem a megfelelő helyeken ejtették. Azt mondják, a munkálatokról nem tájékoztatták a lakosságot. A Pozsonyi út Szent István parkhoz közel eső felén már csonkán meredeznek a fák, a munkálatokat csütörtökön folytatják a Radnóti Miklós utca és a Jászai Mari tér között. A petíció aláírói – jelenleg 656 fő – követelik a "pusztítás megállítását", a további visszavágások mértékének és jellegének felülbírálatát, illetve a lakosság tájékoztatását.

A 444.hu megkereste a Főkertet, amely közleményben válaszolt. Eszerint "előre tervezett, az utca több szakaszára kiterjedő faápolási munkákat" végeztetnek "faápolási munkákra szakosodott" partnerükkel.

Évente 22-24 ezer fán tudnak beavatkozásokat végezni, egy-egy fa 7-8 évente kerül sorra, ezért tűnik drasztikusnak a beavatkozás, viszont így biztosítható, hogy a fák biztonsággal állományban tarthatók legyenek a következő években is. Azt írták, a Radnóti és Bessenyei utca közti szakaszon gallyazási munkákat végeztek, hogy az épületek alsó szintjén a "benapozottságot elősegítsék".

A Radnóti utca és a Pozsonyi út kereszteződésében álló három japánakácon "ifjítási munkákat" végeznek, amit a fák egészségi állapota indokol. A beteg, elhalt, korhadt ágakat távolították el. A Főkert szerint a fák ezután viszonylag gyorsan megújulnak, regenerálódnak. Sosem végeznek nagyobb mértékű gallyazást vagy ifjítást, mint amit a fák állapota vagy a közvetlen balesetveszély indokol.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt

Ön frissen, befőzve, lekvárként vagy folyékonyan szereti a magyar gyümölcsösök "mostohagyerekét"?

Ön frissen, befőzve, lekvárként vagy folyékonyan szereti a magyar gyümölcsösök "mostohagyerekét"?

A sors iróniája, éppen most készül új székházba a Fundamenta Lakáskassza

A sors iróniája, éppen most készül új székházba a Fundamenta Lakáskassza

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

Rekordalacsony a Duna vízszintje

Rekordalacsony a Duna vízszintje

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát