szerző:
hvg.hu

Maglódon felajánlásokból, saját erővel újítanak fel egy épületet, amit az önkormányzat ajánlott fel, és remélik: hamarabb jut rájuk gyógypedagógus, ha ott több gyermek is várja majd a segítséget.

Nem vár tovább az államra egy édesanya, úgy döntött, létrehoz egy családi napközit halmozottan fogyatékos gyerekeknek. 8 éves fia napi 24 órás gondozást igényel, de azt mondja: évek óta nem kapja meg azt a fejlesztést, ami hivatalosan járna – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

Paku Andrea kisfia nyolcéves, születésekor beszorult a szülőcsatornába. A gyógytornász heti négyszer foglalkozik most vele, ennek díját a család fizeti, pedig évek óta járna a gyermeknek fejlesztő nevelés, de hely vagy gyógypedagógus hiánya miatt egyetlen intézménybe se vették fel eddig. Azzal is hiába próbálkoztak, hogy az otthonukban foglalkozzon a kisfiúval gyógypedagógus.

Most heti 20 óra fejlesztés járna neki, a családja azonban nem akar tovább várni az államra, kezükbe vették az ügyet: ők maguk hoznak létre napközit halmozottan fogyatékos gyerekeknek, méghozzá egy olyan maglódi épületben, amit a helyi önkormányzattól kaptak. Paku Andrea és szülei maguk újítják fel a két kezükkel és felajánlásokból, mivel pénzük nincs erre. Mióta belevágott, sorra jelentkeznek nála a környékbeli szülők, akik hasonló gondokkal küzdenek. Remélik, ha több gyermek lesz együtt, akkor hamarabb jut rájuk gyógypedagógus.

Az Emmi szerint az elmúlt években több ezerrel nőtt a gyógypedagógusok száma, egyre többen vesznek részt a képzésekben, és két év alatt majdnem hatmilliárd forintot fordítottak a szakemberek létszámának növelésére.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!