Windisch Judit
Windisch Judit

Nem elsöprő többség támogatta. Mesterházy Attila volt kabinetfőnöke a helyettese.

Az MSZP új elnöke Tóth Bertalan frakcióvezető lett, akit a kongresszusi küldöttek 54 százaléka támogatott. Mesterházy Attila 46 százalékot szerzett. A döntést most jelentették be az MSZP tisztújító kongresszusán, az új elnök nagy tapsot kapott. Molnár Gyula és Lendvai Ildikó volt pártelnök is odalépett gratulálni.

Kunhalmi Ágnes lett az Országos Választmány elnöke, más induló nem volt. A leadott szavazatok 100 százalékát kapta, aminek egy küldött nagyon örült.

©

Szakács László lesz az elnökhelyettes, 51 százalékkal választották meg. Ő korábban Mesterházy Attila kabinetfőnöke volt. A másik jelölt Ujhelyi István EP-képviselő volt, aki beállt Tóth Bertalan mögé.

A három alelnök Komjáti Imre, Hegyi Gyula és Szanyi Tibor lett, Bangóné Borbély Ildikó nem nyert.

Tóth Bertalan rövid, nagyjából 20 perces beszédet tartott. Bár azt mondta, itt az ideje az önkritikának, nem most volt itt az ideje, hogy tételesen felsorolja az előző vezetés vagy vezetések bűneit. A megválasztásának arányára utalva azt mondta, a döntést érti, ő valódi és nem csak látszat együttműködést akar. Az MSZP elnöksége este már ülésezik, azonnal elkezdik a munkát, például a felkészülést a jövő évi önkormányzati választási kampányra.

Éljenzés tört ki arra a mondatára, hogy az elnökségi ülésen

"várhatóan arról nem fog döntés születni, hogy felszámoljuk az MSZP-t"

A párt támogatottsága mélyponton, a Závecz Research legutóbbi mérése szerint a teljes népességen belül 6, a biztos pártválasztók körében 9 százalékon áll.

Mi értelme a folytatásnak? Erről faggattuk az érkezőket

Hosszan beszélt arról, hogy most a munkának jött el az ideje, szembe kell nézni a múlttal, beszélni kell erről, de ezt az elemző, kutató munkát idén el kell végezni. Utána a jövő felé kell fordulni. "A múlt értelmezése fontos, a jövő építése viszont fontosabb."

Arról is beszélt, stabilizálni kell az MSZP-t és népszerűségét. Szerinte van mire építkezni, van országos hálózat, a tagok elszántak. Egy együttműködő, nyitot pártot akar. "Újra erős, egységes, szervezett baloldali közösséget kell építeni az MSZP-ből."

Friss kutatások szerint az emberek többsége fogékony a szociáldemokrata értékekre, amit az MSZP-nek kell képviselnie. Bár az Orbán-rendszer szörnyű, de kínál egyfajta magyarázatot. Ezt a munkát az MSZP lespórolta. A valós problémákra valós válaszokat kell adni, újra kell értelmezni a társadalmi kapcsolatokat, a civilekkel, szakszervezetekkel több együttműködésre van szükség. A fiatalok felé is nyitni kell - hangsúlyozta, de azt elismerte, túl sok fiatal nincs a párt körül. Őket viszont segíteni kell, hogy később szerepet kapjanak. Új szervezeti struktúra kell, a szellemi, szakértői bázist is újra kell építeni.

©

Beszélt arról is, létre kell hozni a "szabadság kis köreit", olyan ellenzéki együttműködésre van szükség, ami alternatívát biztosít a helyi kiskirályok legyőzésére. A parlamenti munkában szembesítenek, képviselnek és védelmet nyújtanak, de tudják, nem onnan vezet az út a kormányváltáshoz. Kérlelhetetlen bírája akar lenni a kormánynak, azt akarja, hogy a párt legyen a kormányváltás motorja. Kitartó, szisztematikus munkát ígért.

Kompromisszum nélkül fel kell lépni azokkal szemben, akik a párt sikerét veszélyeztetik - mondja el többször is.

Büszke arra, hogy a Párbeszéddel szövetséget kötöttek és a szövetség működik. A minőségi cserére is büszke, hogy a

"pénzéhes liberálisok helyett Mellár Tamás csatlakozott hozzájuk."

Az ország helyzetéről is beszélt, Orbán Viktorozott, Mészáros Lőrincezzett, beszél a mélyszegénységről, társadalmi egyenlőtlenségről is. Ferenc pápát idézi: az emberi jogokat az igazságtalan gazdasági berendezkedés is sérti, ami óriási egyenlőtlenségeket teremt. Szerinte ilyen országban élünk. Igazságtalan a költségvetés, az egészségügyre, oktatásra költött pénz arányaiban nem nő. Alapvetően fontos célokra szerinte nem jut több pénz. Aki az oktatást és egészségügyet rombolja, az ország jövőjét rombolja.

"Munkára, hajrá MSZP!" - zárja beszédét Tóth Bertalan.

Mesterházy csatasorban áll

Tóth Bertalan beszéde alatt posztolt Facebook oldalára Mesterházy Attila, a választáson vesztes jelölt. Gratulált Tóthnak. Azt írta, "ő az én elnököm is."

"Mostantól össze kell zárni és nekilátni a munkának és feladat van bőven...:)"

Hozzátette, ott lesz a csatasorban.

 

Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, a szavazás után azt mondta, aktívabb politkai szerepvállalásra készül, párttagként teszi a dolgát. "Többet fognak velem találkozni, mint eddig" - tette hozzá. Ha rajta múlik, lesz együttműködés közte és a megválasztott elnök között. Szerinte nem okoz majd gondot az sem, volt kabinetfőnöke, Szakács László lett az elnökhelyettes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„A táplálkozástudománynak David Attenborough-kra lenne szüksége” – Interjú Szász Máté biológussal és Cseh László világ- és Európa-bajnok úszóval

„A táplálkozástudománynak David Attenborough-kra lenne szüksége” – Interjú Szász Máté biológussal és Cseh László világ- és Európa-bajnok úszóval

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Meddig tűritek? - videóüzenetet küldött a Momentum Manfred Webernek

Meddig tűritek? - videóüzenetet küldött a Momentum Manfred Webernek

Videó: rendben, hogy kihozta a csomagot a futár, csak ház előtti kocsit nem kellett volna összetörnie

Videó: rendben, hogy kihozta a csomagot a futár, csak ház előtti kocsit nem kellett volna összetörnie