szerző:
hvg.hu

A csúfos választási vereség után új elnököt választ az MSZP, Molnár Gyula előző elnök a sajtó megkerülésével érkezett meg a Villányi úti konferenciaközpontba.

Két jelölt közül választ azt MSZP elnököt: Tóth Bertalan frakcióvezető vagy Mesterházy Attila korábbi elnök vezetheti a jövőben a pártot. Egyelőre megjósolhatatlan az eredmény. Tóth Bertalan arról beszélt, "kemény ellenzéke lesz az MSZP a NER-nek, ahogy eddig", egy egységes, hiteles, nagyobb, szélesebb támogatottsággal rendelkező pártot akar.

"A belső konfliktusok ártottak a hitelességnek, örülök, hogy a mai nappal ez lezárul."

Tóth Bertalant a párton belül Puch László korábbi pártpénztárnok emberének tartják, mire Tóth azt mondta, ő nagykorú magyar állampolgár, az MSZP embere. Elnökként is maradna frakcióvezető, azt ígérte,

"kompromisszumok nélkül lép fel azokkal szemben, akik a pártot veszélyeztetik."

Biztos benne, hogy az MSZP túlél.

©

Mesterházy Attila észrevétlenül érkezett a tisztújító kongresszusra, 10 után kicsivel jött ki nyilatkozni a sajtónak. "Azt hittem, megúszom ezt ma reggel" - viccelődött, majd arról beszélt, sorsfordító döntés előtt áll az MSZP, a tét felemelkedés vagy bukás. Szerinte felemelkedés lesz - feltéve, ha ő az elnök. "Ilyen válsághelyzeben még nem volt az MSZP az elmúlt 27 évben."

A párt támogatottsága továbbra is nagyon alacsony: a Závecz Research legutóbbi felmérése szerint a teljes népességen belül 6, a biztos pártválasztók körében 9 százalékon állnak. Megkérdezték, mi a garancia arra, hogy az MSZP nem lesz a NER része, Mesterházy azt mondta, olyan akciókat, politikát, kommunikációt kell folytatni, amelyből ez egyértelművé válik.

Ő "tökös politikai kommunikációra" készül.

Szerinte semmiféleképpen nem számolják fel az MSZP-t. Erős szövetségi politikában hisz - központjában egy erős MSZP-vel -, az önkormányzati választásra a Jobbikkal sem zárja ki az együttműködést. "Az ördöggel is együtt kell működni, hogy váltsuk le a Fideszt."

©

Arra, hogy mi lesz az első három intézkedésük, teendőjük az elnökválasztás után, Tóth politikai teendőket sorot, míg Mesterházy azt mondta, apák napját ünnepel a családdal.

Öten voltak versenyben

A teljesen ismeretlen Bródy Gábor, az MSZP korábbi fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes és Szanyi Tibor EP-képviselő is bejelentkezett korábban elnöknek, azonban mindhárman visszaléptek. Kunhalmiból választmányi elnök lesz, miután azon a poszton nincs kihívója.

Elnökhelyettes Szakács László volt országgyűlési képviselő vagy Ujhelyi István EP-képviselő lesz.

©

A három alelnöki posztra négyen pályáznak: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő, Hegyi Gyula, a Baloldali Tömörülés Platform elnöke, Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület vezetője és Szanyi Tibor európai parlamenti (EP-) képviselő méretteti meg magát.

Molnár Gyula pártelnök illetve az elnökség az újabb kétharmadot hozó választási bukás után mondott le. Molnár Gyula nem mutatkozott a sajtó előtt, a garázsból közvetlenül felment a konferenciaközpontba. Beugrott egy rövid köszöntőre Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke is, aki nem mondta meg, melyik jelöltet látná szívesen elnökként. "A győztest támogatom" - mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!