szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvileg a Normafa kapuja elnevezésű látogatóközpont építéséhez kell kivágni a fákat, amelyhez az önkormányzat egy új épületet is fel akar építeni.

A Normafa – természetesen Facebook-csoport osztott meg képeket arról, hogy a Normafánál az Eötvös út 48. számnál nagy területen vágtak ki fákat, ide tervezték ugyanis az ugyanis "Normafa kapuja" elevezésű fogadóközpontot.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy az Eötvös út 48. szám alatti régi villaépületet felújítják, és ebből lesz a Normafa Park és a fogaskerekű felső fogadóközpontja, egy új látogató- és információs központ, most azonban a telken fákat is kivágnak.

Az önkormányzat honlapján az olvasható, hogy a fogadóközpont céljaira nemcsak a több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát újítják fel, de "egy új, a tájba illő kiszolgálóépületet" is kialakítanak, ahol lesz kávézó, büfé, melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, továbbá csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely, valamint sportszerkölcsönző, de szó van a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív kiállítótérről is. Az önkormányzat szerint "egy új, a terepbe simuló épület" épülne a területen, amelynek tetején lenne egy egész évben használható, műanyag borítású tanulósípálya is.

Az önkormányzat honlapján erről a tervezett épületről egy fényképet találtunk, elvileg ezért vágják ki a fákat:

©

UPDATE: A XII. kerületi önkormányzat később reagált a cikkünkre, azt írták, a Normafa rehabilitáció részeként az Eötvös út 48-50. alatti elhanyagolt, romos állapotú, védett épületet teljes mértékben felújítják és új épületszárnnyal bővítik, a terület pedig

építési telek, nem erdő, nem tartozik a Normafa természetvédelmi területéhez.

Hozzátették, leginkább a telken sarjról kinőtt, invazív fajokat (ecetfa, akácfa) vágnak ki, de majd pótolják is őket részben a telken belül, részben az egykori, elhanyagolt Hotel Olimpia lebontott, vasbeton épületegyüttesének a helyén, illetve közterületen. A Hotel Olimpia helyén a hegyvidékiek kérésére egyébként az önkormányzat parkot létesít, "így összességében a két telken nemhogy csökken, hanem több mint ezer négyzetméterrel nő a zöldfelület".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú