szerző:
hvg.hu

A magyar letelepedési üzlet egyik résztvevője, Milan Cimbolinec tárgyalásokat folytatott 2015-ben a Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodával

A nagy vihart kavart letelepedésikötvény-programról is kiderülnek részletek az új kiszivárgott dokumentumokat is tartalmazó Panama-iratokból – írja a Direkt36 a 444-en megjelent cikkében. A fájlok szerint a magyar letelepedési üzlet egyik résztvevője, Milan Cimbolinec tárgyalásokat folytatott 2015-ben a Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodával. Cimbolinec ekkor többek között azt állította, hogy a Kínában magyar letelepedési kötvényeket áruló cég a kínai kormány többségi tulajdonában áll. Az üzletember szerint emiatt sok kínai ügyfél nem is akar a céggel üzletet kötni.

Cimbolinec nem közölt semmilyen bizonyítékot állítása alátámasztására. A Direkt36-nak Cimbolinec üzlettársa, Kiss László – aki szintén benne volt a kötvényüzletben – azt mondta, hogy Cimbolinec

félreérthetően fogalmazott a kínai állammal kapcsolatban, hiszen nincs semmilyen céges irat, ami bizonyítaná a kínai állami részvételt.

Bár Kínában az államnak komoly befolyása van a legtöbb üzleti szektorra, ha valóban közvetlenül a kínai kormány állna az országban magyar kötvényeket áruló cég mögött, az meglepő fordulat lenne a program történetében. A magyar szervek ugyanis korábban azt közölték, hogy egy magyar és három kínai magánszemély tulajdonában áll a társaság. Milan Cimbolinec a tulajdonosa és vezetője a 5 Stars Europe nevű nemzetközi cégnek, amelynek korábban volt budapesti irodája is, és magyarországi letelepedési és tartózkodási engedélyek megszerzéséhez is hirdet szolgáltatásokat. Cimbolinec emellett vezető tisztségviselője az egyik olyan cégnek, a Discus Holdingnak, amely korábban részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak.

A Panama-iratok ügye 2016-ban robbant ki, amikor egy nemzetközi újságíró csapat egy hatalmas kiszivárogtatás alapján számos visszásságot feltárt az offshore cégek világában. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától kiszivárgott iratokat a Süddeutsche Zeitung nevű német lap szerezte meg, majd megosztotta azokat az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró hálózattal. Most ugyanez a csapat hozzájutott több mint egymillió új fájlhoz, amelyek szintén a Mossack Fonseca belső iratanyagából származnak, és zömében a 2016-os botrány kirobbanása után keletkeztek. Ezek feldolgozásában Magyarországról ismét csak a Direkt36 vett részt.

A kiszivárgott iratokból kiderül, hogy a Mossack Fonseca előkészületeket tett arra, hogy létrehozzon egy Seychelles-szigeteki céget egy hozzá tartozó bankszámlával Cimbolinec számára, de Kiss László szerint végül nem született semmilyen együttműködés a panamai ügyvédi irodával. 2016 áprilisában kirobbant a Panama-iratok ügye, és ez után a Mossack Fonsecánál leginkább a meglévő ügyfelek ügyeinek rendezésére és a korábbi hiányosságok megoldására koncentráltak.

2017 márciusában felfüggesztették a magyar letelepedésikötvény-programot is, bár a kormány nem zárkózott el egyértelműen a későbbi folytatástól. Ahogy arról a Direkt36 beszámolt, az áprilisi választás után a kötvényprogram egyik résztvevője Kínában elindított egy kampányt, amely szerint egy új program keretében most kötvények helyett ingatlanok vásárlásával lehet magyar letelepedési papírokhoz jutni. A magyar kormányzati szervek erre reagálva tagadták, hogy bármilyen hivatalos program indult volna, és a cég is visszavonta a hirdetéseit.

Közben azonban továbbra is vannak cégek, amelyek azt ígérik, hogy segítséget nyújtanak magyarországi tartózkodási és letelepedési papírok megszerzéséhez. Köztük van Milan Cimbolinec cége, a 5 Stars Europe is, amely a honlapján továbbra is hirdeti, hogy ingatlanbefektetőket segítenek magyar tartózkodási engedélyhez. Kiss László közölte azonban, hogy tudomása szerint a 5 Stars sem foglalkozik ilyennel 2014 vége óta, a Discus Holdings pedig soha nem is vett részt magyar ingatlanbefektetéses tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos ügyintézésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!