szerző:
hvg.hu

A Nyílt Társadalom Alapítványok elemzése szerint az új törvény sérti az uniós menedékjogi szabályozásokat is, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak.

Magyarország törvényellenesnek nyilvánította az üldözötteknek nyújtott segítséget, éppen a menekültek világnapján, ami mélyen megdöbbentő, írja közleményében a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok. Közleményükben az áll, elítélik az Országgyűlés által megszavazott törvényt, amely a börtönbüntetést is magában foglaló büntetőjogi szankciókat helyez kilátásba azon ügyvédek és civil szervezetek ellen, akik menekülteknek és bevándorlóknak nyújtanak segítséget.

A Nyílt Társadalom Alapítványok

nyomatékosan kéri az Európai Bizottságot, hogy késedelem nélkül tegyen jogi lépéseket a magyar kormány ellen, mivel az új törvény ellentétes az EU jogszabályaival.

Felszólítják továbbá az Európai Parlament tagjait, hogy kérjék számon a magyar kormányon az Európai Unió alapelveinek megsértését. Brüsszel azóta már vizsgálni is kezdte a Stop Sorost.

A Magyar Országgyűlés által szerdán megszavazott törvény egy konkrét törvénysértéssel, az „illegális bevándorlás elősegítésével, támogatásával” egészíti ki a magyar Büntető Törvénykönyvet, de azt olyan módon fogalmazza meg, hogy a teljes egészében törvényes jogi és humanitárius munkát is börtönnel fenyegeti. Szerintük világosan látszik, hogy ez a törvény nem azok ellen irányul, akik szándékosan jogellenes cselekedeteket támogatnak, mert az már eddig is bűntettnek minősült, hanem olyan cselekedeteket tesz büntethetővé, amelyek a nemzetközi jog alapján nemcsak törvényesek, hanem kötelezőek is.

A törvény eredetileg olyan magyarországi független civil szervezetek ellen indított kormányzati kampány részeként látott napvilágot, amelyek többek között a menekültek törvényes jogait védik, írják. A törvénymódosítás félreérthetetlenül olyan nem kormányzati szervezetek és ügyvédek ellen irányul, akik tanácsaikkal segítik a bevándorlókat és a menekülteket, és Magyarországon tartózkodó harmadik országbeli állampolgároknak nyújtanak segítséget a magyar és a nemzetközi jogszabályok alapján őket megillető jogokkal kapcsolatban.

A törvény szerintük szembemegy az uniós szabályozásokkal is, többet is idéznek, amelyeket sért:

- Az Európai Parlament és a Tanács 2013/33/EU irányelve a nemzetközi védelmet kérelmezők befogadására vonatkozó szabályok megállapításáról, kimondja az alapvető segítséghez való jogot addig, amíg a menedékjogi kérelmet elbírálják, ideértve a menedékjogi eljárásra vonatkozó információhoz való jogot és a jogi segítséget nyújtó csoportok megkeresésére vonatkozó jogot.

- Az Európai Parlament és a Tanács 2011/95/EU irányelve a tartózkodási engedélyre való jogot mondja ki, amennyiben a menedékjogra vagy a kiegészítő védelemre vonatkozó feltételek teljesülnek.

- Az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EU irányelve az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról rendelkezik, kimondja, hogy az uniós állampolgárok harmadik országbeli családtagjait tartózkodási engedély illeti meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ha Darth Vader terepjárót választana, erre a 707 lóerős szörnyetegre voksolna

Ha Darth Vader terepjárót választana, erre a 707 lóerős szörnyetegre voksolna

Örült annak, hogy ma olcsóbb lett az üzemanyag? Pénteken újra drágul!

Örült annak, hogy ma olcsóbb lett az üzemanyag? Pénteken újra drágul!

Luka Modric lett az év futballistája

Luka Modric lett az év futballistája

Menekülteket szállító csónakra lőttek rá marokkói haditengerészek

Menekülteket szállító csónakra lőttek rá marokkói haditengerészek

Hiába tüntettek, újraindítják a fukusimai katasztrófában megrongálódott atomerőművet

Hiába tüntettek, újraindítják a fukusimai katasztrófában megrongálódott atomerőművet

Big Data: új kihívások előtt a társadalomtudományok

Big Data: új kihívások előtt a társadalomtudományok