szerző:
hvg.hu

A kompromisszumos megoldási javaslatot, amelyről a HVG is írt, Rudas Tamás, az akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója vetette fel.

Ahogy a hvg.hu elsőként megírta, a kormány jövőre a Palkovics László irányította Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelné a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozásának nagy részét, 20 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan Schmidt Mária lapja, a Figyelő támadást indított az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában dolgozók ellen, mondván, "feltűnően népszerű" körükben az olyan témák kutatása mint a bevándorlás, a homoszexualitás és a genderelmélet.

A korábban "Soros György zsoldosait" felsoroló lap újabb listázása nyomán közleményt adott ki az intézet főigazgatója, Rudas Tamás, amelyben – amint írtuk – elegánsan alázza a cikket. A 24.hu azonban úgy értesült, hogy Rudas néhány nappal korábban arról írt az MTA elnökének, Lovász Lászlónak, amelyben olyan együttműködés kidolgozását javasolja, amely illeszkedik az innovációs minisztérium "kormányzati koncepciójába, de nem sérti az MTA integritását".

A HVG hetilapban is megjelent, hogy egy felmerült kompromisszumos javaslat szerint a kutatók idejük egy részét a kormány által megrendelt kutatásokra fordítaná. Ezzel egybehangzó a 24.hu értesülése is, amely szerint a munkahetükből két napot nem a saját "kíváncsiság alapján végzett" kutatásukkal, hanem a kormány megrendelésére, annak kedves témák vizsgálatával foglalkoznának. Rudas javaslata alapján az az MTA által a finanszírozásért cserébe kutatandó témákat minden évben egy minisztériumi és akadémiai vegyes bizottság állapítaná meg, a közösen elfogadott feladatokat pedig szétosztanák a kutatóhálózat intézményei között.

Rudas azt is írta: nem lát igazi lehetőséget arra, hogy a kormány teljes mértékben feladja a terveit, a vázolt kompromisszumot azonban elérhetőnek gondolja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!