szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

A felfüggesztést Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte. Burány vállalta a felelősségét.

Az MSZP-s politikus (aki a Párbeszéd padsoraiban ül) mentelmi jogát a parlamenti képviselők 162 igennel, egyhangú döntéssel felfüggesztette Burány Sándor mentelmi jogát. Burány mellett igennel szavaztak a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, és a Jobbik képviselői, valamint a függetlenek is. (A felfüggesztéshez a jelen képviselők kétharmadának igen szavazata kellett.)

A mentelmi bizottság korábban úgy határozott, azt javasolja a Háznak, függesszék fel a mentelmi jogát, hogy a képviselő tisztázhassa magát. Burány Sándor nem kívánt felszólalni.

Az ellenzéki politikus vállalta a felelősséget, amiért még januárban enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezette gépjárművét a fővárosban. Akkor Burány azt mondta, élete legnagyobb hibáját követte el, amikor ittasan volán mögé ült.

„Január 19-én este szeretteim társaságában sört fogyasztottam, majd elkövettem életem egyik legnagyobb hibáját: autóba ültem és vezettem” – írta közösségi oldalán. a közúti ellenőrzést végző rendőrök megállították és a szonda megfújására kérték, mivel az alkohol elfogyasztását jelezte, jegyzőkönyvet vettek fel, majd bevonták jogosítványát és eljárást kezdeményeztek. Mentelmi jogára nem hivatkozott, arról a helyszínen lemondott, hiszen cselekedetei következményeit minden körülmények között vállalta és vállalja, írja a szocialista politikus, ezért nem érti, hogy miért kérik ki a mentelmi jogát.

Pedig érthető: a jogszabályok szerint ugyanis valamilyen törvénysértő cselekedeten való tettenéréskor a mentelmi jog nem érvényes. Arról politikus önmaga amúgy sem mondhat le, azt a parlament szavazás útján veheti csak el egy képviselőtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek