szerző:
hvg.hu

A Szabolcs megyei Kispalád lélekszáma hét év alatt a korábbi két és félszeresére nőtt. A környéken a hírek szerint már a négy évvel ezelőtti választások előtt is sokan jelentettek be a lakcímükre ukrán-magyar állampolgárokat, akik így szavazati jogot kaptak, illetve jogosultak lettek állami és szociális juttatásokra.

Nyomoznak az ukrán-magyar állampolgárok tömeges és fiktív lakcímbejelentése miatt Kispaládon – tudta meg az RTL Híradó. A rendőrség közokirat-hamisítás, az adóhatóság költségvetési csalás miatt nyomoz – nyilatkozták a családtól, akikhez papíron 115 ukrán-magyar állampolgárt jelentettek be.

A választások előtti héten a Házon Kívül című műsorban beszéltek a család felnőtt tagjai arról, hogy közmunkáért, és a fideszes polgármester kérésére jelentették be házukba a rengeteg embert. Ahogy a háziasszony fogalmazott: "lakásomba bejelentettek olyan körülbelül kétszáz ukránt". A riportban megmutatták azt a rengeteg választási értesítőt is, amit a rengeteg oda bejelentett ember nevére küldtek. Az asszony azt mondta, hogy sohasem találkozott ezekkel a személyekkel. Megnevezte viszont Magyar Sándorné fideszes polgármestert, állítása szerint ő mondta, hogy jelentsenek be egyetlen címre ilyen sok embert.

Az RTL Klubnak nyilatkozó asszony egy újabb riportban elmondta: mióta nyilatkozott, se közmunkája, se nyugalma nincs. Néhány hete a NAV nyomozói lepték el a házukat, így tudták meg, hogy nyomoznak a kamu lakcímek miatt. Álíltólag a polgármesternél is jártak a nyomozók.

A riportban elhangzott: Kispaládon és környékén köztudott, hogy sokan pénzért vagy más előnyökért cserébe jelentettek be az otthonukba ukrán-magyar állampolgárokat, már a négy évvel ezelőtti választások előtt is. Kispalád lakossága valószínűleg így nőtt hét év alatt a korábbi két és félszeresére, papíron.

Az RTL Klub a NAV-tól és a rendőrségtől is szerette volna megtudni, mely településeken és hány ember ellen nyomoznak, de a hétfő esti adásig nem kaptak választ. Kispalád polgármestere sem akart nyilatkozni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!