szerző:
Fokasz Oresztész
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu-nak nyilatkozott a magyar orvos, aki kezeli - a volt orosz kettősügynök és lánya után - azokat az angolokat, akik múlt szombaton kerültek kapcsolatba a Novicsok nevű méreggel.

Dr. Závori László 2014 óta dolgozik az angliai Salisbury városi kórházának sürgősségi osztályán. Változatos és kihívásokkal teli szakterület ez, sosem unalmas – mostanában pedig főleg nem az, derül ki szavaiból. Závori doktor tagja volt annak az orvoscsapatnak, melynek Szergej Szkripal volt orosz kettősügynök és lánya, Julija az életét köszönheti, miután a Novicsok nevű, a volt Szovjetunióban kifejlesztett idegméreggel támadták meg őket még márciusban.

Múlt szombaton ismét történt egy hasonló incidens a városban, bár az a hír járja, hogy most puszta balesetről lehet szó, és a Szkripalék ellen használt anyag maradékával kerülhetett kapcsolatba a két újabb beteg.

A londoni rendőrség szerint a 45 éves Charlie Rowley és a 44 éves Dawn Sturgess ugyanis átlagemberek, egyelőre legalábbis semmi olyasmit nem találtak a múltjukban, ami célponttá tehetné őket. Őket is Závori László látta el, majd nyilatkozott a hvg.hu-nak.

 hvg.hu: Még mindig szeret Salisburyben élni? Elég veszélyes helynek tűnik.

Závori László: Szerintem – pont a közelmúlt eseményei miatt – Salisbury jelenleg Anglia egyik legbiztonságosabb városa.

©

hvg.hu: Hogy vannak most a betegei?

Z. L.: Továbbra is mindketten kritikus állapotban vannak.

hvg.hu: Akkor még nem jelenthető ki, hogy ismét legyőzte a Novicsokot?

Z. L.: Sajnos nem, a pácienseket egyelőre az intenzív osztályon kezelik.

hvg.hu: Lehet már tudni, hogyan kerültek kapcsolatba az újabb áldozatok a szerrel?

Z. L.: A médiában több összesküvéselmélet is kering, de ezek egyelőre pusztán találgatások. A nyomozás részleteiről eddig semmilyen hivatalos információt nem közölt a rendőrség.

©

hvg.hu: Milyen a hangulat a városban, nincs pánik? Nem tart attól a lakosság, hogy további esetek is előfordulhatnak?

Z. L.: Pánik egyáltalán nincs, hiszen csak "a szokásos "katonai idegméreg bukkant fel újra, semmi olyasmi nem történt, amit a helyiek ne láttak volna már korábban. A viccet félretéve az általános hangulat változatlan, a foci-vb inkább tartja lázban a környéket, mint a szombati mérgezéses eset.

hvg.hu: A páciensek érkezésekor rögtön felismerte, hogy miről lehet szó?

Z. L.: Ez alkalommal nem egyszerre érkeztek a betegek. Az első esetet követően még nem gyanakodtunk, amikor viszont néhány órával később ugyanarra a lakcímre riasztották a mentőket, a kollégák már a megfelelő védőfelszerelésben érkeztek a helyszínre, és a kórházban is egyből célirányosan vizsgálódtunk.

hvg.hu: Mennyire volt nehéz ez az eset? Végül is egyre nagyobb rutinja van már.

Z. L.: A legnagyobb nehézséget továbbra is a rendkívül alacsony előfordulási valószínűség jelenti. Kezdetben mi is leginkább szerves foszfáttal szennyezett gyógyszerre vagy drogra gyanakodtunk, hiszen ez nagyságrendekkel gyakoribb, mint a Novicsok-mérgezés, ugyanakkor a klinikai tünetek nagyon hasonlóak lehetnek. Szerencsére a kezelési lehetőségek is többnyire ugyanazok, így a végső diagnózist követően sem kellett a megkezdett terápián lényegesen változtatni. Valójában a kórházunk abban a nagyon szerencsés helyzetben van, hogy a márciusi eseményekből tanulva mindenki tisztában volt a teendőkkel. Így büszkén mondhatom, elsőosztályú ellátást nyújtottunk.

hvg.hu: Terveznek valamilyen átfogóbb hadjáratot az újabb balesetek megelőzősére?

Z. L.: Korai lenne még megmondani, hogy szükséges-e egyáltalán bármiféle további megelőzés, egyelőre folynak a rendőrségi vizsgálatok. Azt fontos kiemelni, hogy ugyan az elmúlt pár hónapban ez már a második ilyen mérgezés, a Novicsok egy roppant ritka vegyület. Hasonlóan a többi idegméreghez, ez sem fordul elő a mindennapi klinikai gyakorlatban, így szinte elhanyagolható az esélye, hogy valaha is újra felbukkanna civil környezetben.

hvg.hu: Ezúttal fog fotózkodni Theresa May-jel? Legutóbb is a kórházba látogatott a miniszterelnök, de önt hiába kerestük a „kézfogós” képeken, inkább elment kávézni. Nem szereti a felhajtást?

Z. L.: Ha megkérnek rá, állok elébe, viszont tudom, hogy a csapatból többeknek mennyire sokat jelentene ez, így szívesen átengedem a helyemet. Számomra az a legfontosabb, hogy a kollégáim megbíznak bennem, hiszen a mindennapi munka során is csak így tudunk hatékonyan együtt dolgozni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kánikulai augusztusi nap következik

Kánikulai augusztusi nap következik

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

Komolyzene könnyedén

Komolyzene könnyedén

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója