Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Egy fél ország szurkol Ellenbacher Attila tévészerelőnek, aki 2012-ben kezdett el használt és használható tévékészülékeket felajánlani kórházaknak, gyerekotthonoknak, börtönöknek, rászoruló közintézményeknek. A jótékony akciónak híre ment, egyre többen ajánlják fel tévéjüket és egyre több helyen jelzik, befogadnák azokat. Most azonban problémásnak látszik a folytatás.

Rengeteg embernek cseng ismerősen Ellenbacher Attila tévészerelő története: 2012-ben gondolt egyet, és olyan tévéket ajánlott fel a budapesti Heim Pál Gyermekkórháznak, amelyeket a korábbi tulajdonosaik már kidobtak volna, azonban működőképesek voltak. A kórház nagy szeretettel fogadta a tévéket, a beteg gyerekek máris jobb körülmények között tölthették el a gyógyulás idejét. És persze ezzel csökkent az elektronikai hulladékok száma is.

Erre mondják, win-win szituáció.

Ellenbachert ekkor felkapta a média, elkezdte megismerni az ország, és az ismertséggel egyenesen arányosan nőtt a neki felajánlott tévék száma is. 2016-ra már 200 tévét vitt el különböző közintézményeknek, a kórházak mellett javító-nevelő intézetek, rehabilitációs intézmények, gyermekotthonok, büntetés-végrehajtási intézmények, azaz börtönök fogadtak be tévéket.

©

Ekkor történt, hogy az Országos Onkológiai Intézet, aminek akkoriban épp Kásler Miklós onkológus professzor volt a főigazgatója (most az EMMI minisztere), csak hat hónap garanciával együtt fogadta volna el a jellemzően akár több tízéves készülékeket. Ellenbacher szerint

egy cseregarancia még belefért volna, az elromlott készülékeket kicserélte volna, de a féléves garancia követelménye abszurd volt.

A jótékonysági misszió azonban terebélyesedett. A hagyományos képcsöves tévék mellett LCD-tévéket is adományozott, egyre nőtt a tévék száma, a forgalom. Cégek, szervezetek is Ellenbacher mögé álltak, volt, hogy az Újpest FC támogatásával 10 LED tévét kapott a fővárosi Szent László kórház hematológiai osztálya, miután Lázár Bencét, az azóta tragikusan fiatalon elhunyt labdarúgót ott kezelték. Voltak magánszemélyek, cégek, akik kifejezetten névtelenséget kérve álltak Ellenbacher mögé, az egyik legnagyobb telekommunikációs cég pedig egyéves szponzori szerződést is kötött vele.

©

Mára a szerelő 2000 szétosztott tévénél tart, a Péterfy Sándor utcai kórház is kapott 70-et, a Honvéd kórház ugyanennyit, hosszasan lehetne sorolni a listát, Ellenbacher weboldalán minden megtalálható. Fővárosi és vidéki kórházak is örülnek, ha kapnak, hogy ne csak egy készülék álljon a lábadozók, betegek rendelkezésére emeletenként, hanem akár minden kórteremre jusson egy. 2017-ben 18 megyébe szállítottak ki tévéket gyermekotthonokba, de jutott az országhatáron kívülre is tévékből: Ellenbacherék Dévára, Böjte Csaba gyerekotthonába is elvittek 60 készüléket.

Mi a feladata a tévészerelőnek? Átlagosan havi 50-60 tévét kell átnéznie, naponta 5 ember kopogtat az ajtaján, miközben zajlik a saját, tévészerelői munkája, ha kell, távirányítót vásárol, meg kell találnia, fel kell kutatnia az intézményeknél azt, akivel elrendezheti a készülékek kiszállítását. És persze ki is kell szállítani a tévéket.

©

Ezt az egyre növekvő munkamennyiséget és szervezést viszont már csak egy állandó anyagi háttérrel lehet megoldani. Ez került most veszélybe azzal, hogy lejár (és nem újítják meg) a telekomcég szponzori szerződése, miközben a Fővárosi Csatornázási Művek is segíti a missziót.

Ellenbacher megpróbált az állammal is valamiféle együttműködést kialakítani, márciusban az EMMI elvi támogatásáról biztosította. Aztán jött a kormányváltás, ami mindig személycserékkel is jár, a minisztercseréről nem is szólva. Azóta sem kapott választ a tárcától arról, hogyan tovább.

A jótékonykodás most már alapítványi háttérrel zajlik, a Ne Dobd Ki Alapítvány égisze alatt működik, átlátható és ellenőrzött gazdálkodás mellett. Ha nem sikerül új szponzort találni, a felfutott missziót vissza kell vágni, visszaáll a korábbi, kezdetleges üzemmódra. Pedig rengeteg helyen lenne fogadókészség, Ellenbacher szerint még sok száz tévét lehetne szétosztani. Ezzel pénzt is lehet spórolni, elvégre a kórházaknak nem kell méregdrága új tévéket vásárolniuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!