szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sára Botond az új polgármester. A részvétel nagyon alacsony volt.

Fölényesen nyerte a józsefvárosi időközi polgármester-választást Sára Botond, a Fidesz-KDNP jelöltje, eddigi alpolgármester.

Sára a szavazatok 63 százalékát, 8071 szavazatot kapott, ellenfele, Győri Péter 36 százalékot, ami 4672 szavazatot jelent. Győri független jelöltként indult, de támogatta az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is.

Rajtuk kívül csak a Munkáspárt indított jelöltet, ők összesen 97 voksot gyűjtottek be.

Csekély érdeklődés

A választást rendkívül alacsony részvétellel rendezték: az este 7-es urnazárásig mindössze a jogosultak 23 százaléka, 12 925 fő adta le szavazatát.

Az időközi választást azért kellett megrendezni, mert a korábbi polgármester, a fideszes Kocsis Máté országgyűlési képviselő lett.

A választást megelőzően a Fidesz intenzív kampányt folytatott, azzal vádolva az ellenzéki jelöltet, hogy Józsefvárost migránsokkal, hajléktalanokkal és drogosokkal telepítené be. Arra is utaltak, hogy a tervezett városfejlesztések csak akkor történhetnek meg, ha a kormánypárti jelölt győz. Az önkormányzat lapja teljes mértékben a Fidesz kampányát szolgálta, a legutóbbi számban 22-szer írták le Sára Botond nevét. Győri Péter nem kapott megjelenési lehetőséget a helyi újságban.

Papírforma a Lipótvárosban is

Fideszes győzelem született az V. kerületi időközi önkormányzatiképviselő-választáson is. Itt Balla Valéria, a Fidesz jelöltje nyerte el a képviselői helyet, hasonlóan alacsony részvétel mellett, de nagy fölénnyel, 67 százalékkal. Itt két független jelölt is indult, az ellenzéki Nagy Béla 28 százalékot, Schmuck Andor pedig 21 darab szavazatot gyűjtött.

Árpáson nem bajlódtak pártokkal

Négy független jelölt közül 96 szavazattal Szabóné Kovács Alice Máriát választották a Győr-Moson-Sopron megyei Árpás polgármesterének a vasárnap tartott időközi polgármester-választáson - tájékoztatta a helyi választási iroda jogi helyettese az MTI-t.

A 216 választásra jogosult közül 146-an adták le voksukat, két szavazat érvénytelen volt. A további három jelölt közül Németh Nikolett 22, Ritterwaldné Gerencés Eleonóra 17, Markó Róbert Lajos pedig 9 szavazatot kapott. Az időközi polgármester-választást azért kellett kiírni, mert a 2014-ben megválasztott polgármester, Szabó András (független) március végén egészségi okokra hivatkozva lemondott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Több nézőt mondott be a meccsre Seszták Miklós focicsapata, mint amennyien beférnek a stadionba

Több nézőt mondott be a meccsre Seszták Miklós focicsapata, mint amennyien beférnek a stadionba

Tokió 2020: Az olimpiai faluban is tudják majd kezelni a koronavírussal fertőzötteket

Tokió 2020: Az olimpiai faluban is tudják majd kezelni a koronavírussal fertőzötteket