szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európában ugyanis leszavazták azt a javaslatot, ami kontrollt jelentett volna. A fideszes Járóka Lívia is az átláthatóság ellen szavazott.

Az Európai Parlament munkájában 751 képviselő vesz részt, ők a tiszteletdíjukon felül további juttatásokat is kapnak, ezek közül az egyik az általános költségtérítés (General Expenditure Allowance, röviden GEA). Ennek a célja a megválasztásuk szerinti tagállamban felmerülő költségek fedezése, például az irodáik fenntartása, a telefon- és postaköltségek, valamint a számítógépek beszerzésének, működtetésének és karbantartásának költsége, írja az Átlátszó.

A GEA összege körülbelül havi 1,3 millió forint:

  • 2016-ban 4.320 euró
  • 2017-ben 4.342 euró
  • 2018-ban 4.416 euró

Az összes képviselőnek ez évente 40 millió euró, 12 milliárd forint, amit az európai adófizetők állnak. Ráadásul ezeket a kiadásokat nem kell számlával igazolni, az esetlegesen fennmaradó összeget pedig visszafizetni sem kell, senki nem ellenőrzi, hogy mire költötték.

A GEA-költésekből botrány is lett, kiderült többek között, hogy több képviselő saját maguknak vagy pártjuknak fizetnek bérleti díjat. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke megígérte, hogy megreformálják a GEA elköltésére vonatkozó szabályokat, de ebből semmi sem lett.

2018. július 2-án az Európai Parlament 15 fős elnöksége (Tajani és a 14 alelnök) leszavazta azt a javaslatot, ami csökkenthette volna a GEA-val kapcsolatos visszaéléseket.

Pedig a javaslatban benne volt, vagyis lett volna, hogy:

  • a havi 4.416 eurós költségtérítésüket külön bankszámlán kellene kezelniük,
  • meg kellene őrizniük a költségtérítéshez kapcsolódó minden számlát,
  • mandátumuk lejárta után vissza kellene fizetniük a költségtérítésből megmaradt összeget.

Külön bankszámla lesz, ellenőrizhetőség ugyanakkor nem, mert az EP elnöksége 8:6 arányban leszavazta a javaslat erre vonatkozó részét. Az átláthatóság ellen voksolt az elnökség egyetlen magyar tagja, az Európai Néppárt által delegált fideszes Járóka Lívia is.

(Átlátszó, Politico, El Confidencial)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!