szerző:
hvg.hu

A 24.hu próbálta kideríteni, miért nem kezdte még meg börtönbüntetését Veres Margit, akit áprilisban öt év letöltendő börtönre ítélt hivatali vesztegetés miatt a Debreceni Ítélőtábla.

Balmazújváros volt polgármestere korábban arról kapott értesítést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, hogy június 27-én kell megkezdenie szabadságvesztésének letöltését, de azóta sem vonult még be – írja a 24.hu.

A lap kereste az ügyben Veres Margitot, de csak a védőjét tudták elérni, aki elismerte, hogy a volt polgármester nem vonult be a börtönbe. Rácsai Lajos elmondta: ügyfele valóban kapott arról értesítést, hogy június végén meg kell kezdenie büntetése letöltését, ennek ellenére jogszerűen van szabadlábon. Azt viszont már nem árulta el, hogy milyen engedély birtokában nem kell bevonulnia a volt polgármesternek.

A Debreceni Törvényszéket is megkereste a lap. Az onnan érkezett válaszból kiderült: Veres Margit nem kért halasztást a bíróságtól, bár lett volna erre lehetősége, de a törvényszék sem adott ki elfogatóparancsot ellene.

Azt is közölték, hogy az elítélt kegyelmi kérvényt adott be a köztársasági elnökhöz, önmagában azonban ez nem halasztó hatályú a büntetés megkezdésével kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan a volt polgármester kérhette, hogy az igazságügyi miniszter rendelje el a büntetés végrehajtásának elhalasztását, amíg Áder János meghozza döntését, valamint a Kúriától is kérhette az ítélet végrehajtásának felfüggesztését – jelezték.

A Kúriától közölték, hogy Veres Margit védője felülvizsgálati indítványt nyújtott be, de a legfelsőbb bíróság nem rendelkezett a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztéséről.

Az Igazságügyi Minisztérium pedig annyit válaszolt: egyedi ügyekben a személyes adatok védelmére tekintettel nem adnak tájékoztatást.

A 24.hu ebből arra következtet, hogy vélhetően a Trócsányi László vezette igazságügyi tárca adott halasztást Veres Margitnak, aki Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, korábbi balmazújvárosi polgármester mellett volt jegyző, amikor a terhére rótt bűncselekményt elkövette.

A vádirat szerint Veres Margit 2012-ben még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy autót egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni. Balmazújváros ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott.

 Tiba István kölcsönt emlegetett és a nyomozati szakaszban kikerült az ügyből

Veres Margit a támogatandó beruházásokról szóló döntéskor arra utalt, hogy a kormány szándéka szerint a megítélt támogatásból 180 milliót éppen arra a rendezvényközpontra kell fordítani, amire a vállalkozó állami támogatást szeretett volna. Ráadásul ezt a valótlan állítást az akkor megtartott képviselő-testületi ülésen Tiba István akkori polgármester is megismételte. A testület elfogadta az előterjesztést, és 2013 augusztusában átadták a rendezvényközpontot.

A nyomozók ekkor már szinte mindent tudtak az ügyről a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, így nem sokkal később gyanúsított, majd vádlott lett Veres Margit és a nagyvállalkozó. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a polgármester 2013-ban egy fiktív adásvételi szerződéssel jelentősen a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől, és ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Azt viszont már nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak a másodfokú bíróság, hogy az akkori jegyző 5 millió forintot is átvett, amiből ő 400 ezer forintot kapott. Ez azért különös, mert a lehallgatott beszélgetésekből, Veres és Tiba vallomásából kitűnt, hogy Veres 400 ezer forintot kivett a vállalkozó által Tibának küldött borítékból.

Különös körülmény, hogy Tiba István, Balmazújváros akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült az ügyből, ellene nem emeltek vádat – jegyzi meg a 24.hu.

Pedig azt Tiba István is elismerte, hogy a vesztegetésért elítélt nagyvállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres Margitnak is jutott, de szerinte a pénzt kölcsönként kapta.

Veres Margit az április ítélethirdetés után rövid sajtótájékoztatót tartott, a helyi televízió erről szóló felvétele itt látható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még senkit nem hallgatott ki a Microsoft-botrányban az ügyészség

Még senkit nem hallgatott ki a Microsoft-botrányban az ügyészség

Sorozatokat kaszált el az RTL Klub és a TV2

Sorozatokat kaszált el az RTL Klub és a TV2

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

Lezuhant egy katonai helikopter Horvátországban

Lezuhant egy katonai helikopter Horvátországban

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

"Jobb lenne otthon, egyedül" – bemutatjuk Cz.K. Sebő új szólódalát

"Jobb lenne otthon, egyedül" – bemutatjuk Cz.K. Sebő új szólódalát