szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?

A kétharmaddal bármit meg lehet tenni, mégis van pár dolog, amihez a Fidesz elvárja az ellenzék támogató szavazatait. Ezek a kérdések azok, amik számára kínosak. Ahogy a képviselői fizetések esetén látszik, a kormánypárt stratégiát készíti, az ellenzék pedig észre sem veszi, ahogy át lett verve.

A hétvégére összeállt a kép, milyen stratégiával indultak neki a kormánypártok a parlamenti képviselők fizetésének jelentős megemelésének. A terv valahogy így nézett ki:

  • 1. Várd meg vele a választásokat, rejtsd el a nyári szabadságok idejére!
  • 2. Mondd azt, hogy mindenki más már előtted fizetésemelést kapott, ráadásul bőkezűbben!
  • 3. Bár egyedül is elintézheted, vedd rá az ellenzéket, hogy támogassa!

Az első pontot nem kell hosszan magyarázni. Miközben Orbán Viktor rajongói oldala már visszaszámol a vakációra, a kormánypárt 200 ezer forintos fizetésemelésen dolgozik. A második pontot is kipipálhatjuk. A Fidesz azt mondja, a politikusok "az utolsók a sorban", a Magyar Idők főszerkesztője pedig vezércikket ír, hogy a politikusok "szó szerint utolsók a sorban". Nyilván világhíres szerénységük miatt kapnak annyi pénzt pluszban, ami önmagában kiteszi egy nővér vagy tanár fizetését...

A harmadik pontra azonban nem figyeltünk oda rendesen. Hogy micsoda hisztériát vált ki a fizetésemelés, azt azonban napok óta érezni lehet. No, nem a lakosság részéről, maguk a pártok gondolják azt, hogy a magyar választót tényleg a pár százezres plusz zavarja legjobban, miután végignézte, ahogy a teljes politikai elit az utóbbi évtizedekben lerabolja az országot. Az LMP például kiborult, miután híre ment, "csak a DK mondott nemet a fizetésemelésre". Az ökopárt kétségbe esett, hogy az miért nincs mindenütt ott, hogy ők el sem mentek az ülésre?! Mintha egy igen/nem kérdésben a legerősebb tiltakozás az lenne, ha valaki távolmaradva nem válaszol.

Az RTL Klub szombat esti híradójában pedig beszámoltak róla, hogyan magyarázkodtak az MSZP és a Jobbik képviselői. A védekezést egy szóban össze lehet foglalni:

ZSAROLÁS!

Történt, hogy a Fidesz előkészített egy második javaslatot arra az esetre, ha az ellenzék nem szavazza meg vele együtt a fizetésemelést. Ez büntette volna a listáról szerzett mandátumokat. Anyagi különbséget akartak tenni tehát egyéni körzetben nyerő képviselő, és pártlistáról parlamentbe jutott politikus között. És ezt követően a frakciókat is az egyéni kontra listás arány alapján akarták pénzzel kitömni.

Szabályos? A józan paraszti jogértelmezés szerint nem: milyen alapon tesznek különbséget parlamenti képviselő és parlamenti képviselő között? Ha a parlamenti munkában azonos a joguk és a kötelezettségük, akkor hogyan lehet a javadalmazásuk más? Az egyéni képviselők ugyanis helyi munkájukra amúgy is kapnak juttatásokat irodahelytől az utazási támogatásig. Egy frakció pedig mitől lenne több, amiért abban az egyéni képviselők dominálnak?

Hát azért, mert fideszesek – mondjuk már a NER logikájával.

A 133 fős kormánypárti frakciószövetség 91 tagja egyéni képviselő. Ezt az arányt az MSZP tudja még valamennyire megközelíteni, az ő frakciószövetségük 20 tagjából 8 nyert egyéniben. Vagyis az előterjesztés célja az ellenzékre való ráijesztés volt. Ha nem szavazzák meg a fizetésük emelését, a pártjaik még kevesebb pénzhez jutnak. Vajon ez blöff volt, vagy tényleg meglépnék? Ezt a jelek szerint nem fogjuk megtudni.

Az ellenzéknek ugyanis nem volt egységes válasza. (Ki van meglepődve?) Az MSZP-nél és a Jobbiknál úgy gondolták, jobb lenyelni a békát. Megfogták őket a pénzzel, hát bízhatnak abban, hogy nyár van, és az emberek amúgy sem gondolnak mást a teljes politikai elitről, mint hogy saját zsebüket tömik. Meg aztán hova vesztenének még a népszerűségükből?! A DK közben tartotta magát ahhoz, hogy mindenre nemet mond. Ez számukra kevésbé fájdalmas a többi ellenzéki pártnál, mert az elmúlt négy évben nekik nem volt frakciójuk, ők ebben a ciklusban már így is, úgy is jobban jártak. Az LMP meg azt gondolta, a távolmaradás helyettesíti a stratégiát, és addig is hadakozhat a gaz sajtó szemétségeivel.

A pártok szerencsétlenségére a fizetésemelést Kövér László még nem hirdetheti ki személyes pátenssel, tehát a plénumnak még meg kell szavaznia. Lehet tovább gondolkodni tehát, hogy a Fidesz meddig megy el azért, hogy ne egyedül döntsön a képviselők fizetéséről. És mi számít valódi ellenállásnak.

Mi pedig tegyük hozzá: ez az egész egyedül a politikai elit játéka, és jól bizonyítja minden párt álszentségét. Vákuumban élnek. A parlamenti fizetések ugyanis nem érdekesek, az emelésük pedig indokolható.

Igen, keressen a képviselő annyit vagy akár valamivel többet, mint egy boltvezető az ALDI-nál. De aztán a parlamenti munka éveire az adóbevallása is legyen annyira tiszta, mint egy ALDI-alkalmazottnak: fizetés és annyi! Nem a havi fiksz a botrány, hanem a legfelső szinteket átszövő korrupció.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Csecsemőt mentett meg a hatvani inkubátor

Csecsemőt mentett meg a hatvani inkubátor

A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada

A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada

Úgy érzi, sok a szúnyog? Míg így irtunk, ez így is marad

Úgy érzi, sok a szúnyog? Míg így irtunk, ez így is marad