szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergelyhez került a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az összes fontos döntésben ő dönt majd.

Gulyás Gergely és Dunai Mónika fideszes képviselők június végén nyújtottak be törvénymódosítási javaslatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló jogszabályhoz. A módosító pénteken átment a Házon (131 igen és 54 nem szavazat mellett), innentől szinte mindenben a Miniszterelnökséget vezető miniszter dönthet.

Gulyás Gergely miniszter kezébe tettek szinten minden fontos döntést, ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos. Az irányítási és fenntartási jogkörök a korábbi szabályok szerint egy több miniszter alkotta Fenntartói Testülethez tartoztak, ebből lett egyszemélyes, központosított vezetés.

Eddig a testület tagja volt a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, valamint a rendészetért felelős miniszter – ők a testület hatáskörébe tartozó ügyekben határozattal dönt a négy tag egyhangú igen szavazatával. Miután átment a Fidesz-kétharmadon a javaslat, a jövőben az egyetem fenntartói jogait közigazgatás fejlesztéséért felelős miniszter, Gulyás Gergely gyakorolja.

A tárcavezető Lázár János-utód így egy személyben:

 • a) kiírja a rektori pályázatot,
 • b) dönt az Egyetemre felvehető hallgatói létszám szakonkénti megosztásáról,
 • c) elfogadja az intézményfejlesztési tervet, valamint a minősített adat védelmére vonatkozó egyetemi szabályzatot,
 • d) meghatározza az Egyetemen magasabb vezetői és vezetői megbízással rendelkezők számát,
 • e) jóváhagyja az Egyetem által elkészített éves költségvetési beszámolót,
 • f) ellenőrzi az állam által rendelkezésre bocsátott eszközök felhasználásának hatékonyságát és jogszerűségét,
 • g) törvényességi ellenőrzést gyakorol az Egyetem felett,
 • h) gyakorolja az Egyetem részére nyújtott támogatás felhasználása feletti belső ellenőrzési jogkörét
 • i) meghatározza a szakmai ellenőrzés rendszerét,
 • j) vezeti a Tanácsadó Testület üléseit, valamint
 • k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja a kormányhoz az Egyetem támogatási tervét.

Az indoklás szerint azért szükséges a központosítás, mert az NKE-n a testületi irányítás mellett lassan és körülményesen mentek a dolgok. „A modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön” – indokolt a beterjesztésében Gulyás és Dunai.

Az egyszemélyi vezetés mellett létrejött egy új Tanácsadó Testület is, ami a Miniszterelnökség vezetésével és az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működik. Mandátumuk javaslattételre, véleményezésre terjed ki, tagjai tiszteletdíjra is jogosultak.

A korábban az egyetem élén álló Patyi András rektor már le is mondott, szakmai körökben azt beszélik, a felálló közigazgatási felsőbíróság elnöke lesz, az új rektor pedig Koltay András lehet. De ezt majd Gulyás Gergely eldönti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Meghalt Sas József

Meghalt Sas József

Tudatosan veszi el a szegények kedvét a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a szegények kedvét a gyerekvállalástól a kormány