szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes EP-képviselő szerint az egész Unióra nézve súlyos következményei lennének, ha szakít a Fidesszel a Néppárt. Schöpflin György biztos abban is, hogy átmegy a parlamenten a 7. cikk alkalmazását kezdeményező javaslat, amellyel végső esetben a szavazati jogot is meg lehet vonni. A baloldalnak is adott néhány jótanácsot.

Minden nagyon cseppfolyós azzal kapcsolatban, kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból vagy sem - mondta a Népszavának adott interjúban Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője, aki politológus is. Arról beszélt, lehet, hogy eljut a helyzet idáig, hiszen

"a néppárton belül van egy baloldali szárny – a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban."

Arra nem kapott választ, hogy mi történik, ha kizárják a Fideszt, amit eleve nehéz megtenni, arra nincs is szabály, hogy egy egész nemzeti delegációt kizárjanak.

"Egyénileg hogy zárnak ki? Majd kiállítanak minket a pódiumra, és egyenként szavaznak rólunk? Emberileg ez milyen lenne már?"

Ha mégis megtörténik, akkor "lehet, hogy komolyabban vesszük majd Matteo Salvini ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. És akkor mindenki szembenézhet majd a következményekkel."

Péládul azzal, hogy létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza például az új költségvetést, működésképtelenné teszi az EU-t, vagy megakadályozzák az új uniós biztosok választását.

"Én elkerülném ezeket a következményeket."

Schöpflin szerint az Európai Parlamentben a négy baloldali frakció kivétel nélkül megszavazza majd a mumusként emlegetett 7. cikket - amellyel végső soron a szavazati jogot is meg lehet vonni egy országtól -, a kérdés csak az, megkapja-e a kétharmados többséget, illetve mit kezd vele a Tanács.

Jótanácsai a baloldalnak

Azt mondja, a mai ellenzéknek van még visszaút a hatalomba, de a baloldal ezt nem tudja felvállalni, mert zsákutcában vesztegel.

"Ennek következtében a kormányra sem tudnak hatni, ami nem biztos, hogy egészséges."

A kiúthoz három lépésre van szükség szerinte:

  • Kérjen bocsánatot 2006. október 23.-ért.
  • Hagyja abba a lejáratást és kössön paktumot a kormánnyal. Az 1917-es holland példát ajánlja, ahol a különböző politikai közösségek megállapodtak, és bár a képviselt társadalmi csoportok távol álltak egymástól, az elitek egyeztettek, és ezzel egy évtizedekig jól működő politikai rendszert hoztak létre, amit a nagyszabású bevándorlás bolygatott meg. Szerinte ilyen ajánlaton a Fidesz is elgondolkodna.
  • A baloldal fogadja el: a nemzet létező entitás, ennek a fogalomnak van tartalma, az emberek számára ez egy megélhető élmény. "A probléma, hogy a baloldal liberális része ezt képtelen elfogadni, mert csak univerzalizmusban tud gondolkodni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!