szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németh Szilárd nem sokat teketóriázik, kelljen akár pörköltöt főznie vagy történelmi párhuzamot vonnia. Ma ugyanaz a felállás, mint a nándorfehérvári csata idején, Európa lebecsüli a veszélyt, mi pedig nem.

Ma van a nándorfehérvári csata 562. évfordulója, és megszólalt a budai Várban Németh Szilárd HM-államtitkár is. Természetesen párhuzamot vont a mai és az akkori helyzet között: napjainkban is szükség van az 1456-os nándorfehérvári diadalnál tanúsított hősiességre. Európa akkoriban sem vette túl komolyan a fenyegetést, ezért a hódítók különösebb ellenállás nélkül tudtak előretörni. A magyarok viszont felismerték a veszélyt, hangsúlyozta.

Németh kiemelte, a déli harangszó azóta is arra emlékeztet, hogy sikerült megállítani az előretörő oszmán sereget és "megvédtük Európát". Érdemes megjegyezni, hogy a déli harangszó pápai parancsa azonban nem a nándorfehérvári diadal miatt született meg. Ahogy a Rubicon című történelmi portál cikke is írja, III. Callixtus pápa 1456 június 29-én hirdette meg a harangok megkondítását, azért, hogy a hívek imádkozzanak azért, hogy a törökök Konstantinápoly után ne jussanak tovább (amire akkor kevés esély látszódott), és hogy sikeresen toborozzon a törökök ellen egy újabb keresztes hadat. Csak két nappal később kezdődött meg Nándorfehérvár ostroma. A pápa ráadásul nem is a déli harangszót hirdette meg, hanem azt, hogy délután 3 és 6 óra között félóránként harangozzanak, illetve imádkozznak a hívek. A bulla kihirdetése lassan ment, így összecsúszott a nándorfehérvári győzelem hírével, így amikor a pápa tudomást szerzett a a jó hírről, hálaadásra változtatta a könyörgésre kiszabott imádságokat, és ezt a napot (az Úr színeváltozásának napját) beiktatta a katolikus egyház hivatalos ünnepnapjai közé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!