szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A balatoni fejlesztések fenyegetik az ingyenes fürdőzési lehetőségeket, állítja egy online petíció, amely nyilvánosságra hozatná az önkormányzatok terveit, és 5 évre garantáltatná, hogy ne zárjanak be többet közülük.

A hőségriadós nyár kellős közepén reflex, hogy az ember a strandra megy. Legnagyobb tavunk, a Balaton partján viszont idén már csak húsz helyen működik szabadstrand. A Hang oldal állampolgári kezdeményezéseket, petíciókat, civil ügyeket fog össze, itt jelent meg egy petíció a szabadstrandokról. A kormány Balaton-törvénye elvileg leszögezi, hogy a "tónak hozzáférhetővé kell maradnia mindenki számára", de a 2016-os módosítása lehetővé teszi a petíciót meghirdetők szerint, hogy az önkormányzatok kiárusítsák a szabadstrandokat. 2020-ig 365 milliárd forint áll rendelkezésre a Balaton-programnak beruházások támogatására, ami a kempingeket és szabadstrandokat fenyegetik leginkább. Az északi parton alig maradt ilyen ingyenes fürdőzésre alkalmat adó hely, a szabadstrandok zöme a déli parton van. Az ingyenes strandok helyén megnyíló fizetősek legtöbbször pluszszolgáltatást nyújtanak.

A petíció azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatok hozzák nyilvánoságra a szabadstrandokra vonatkozó terveiket, és garantálják, hogy a következő 5 évben nem csökken az ingyenes partszakaszok száma – ha összegyűlik a szükséges 2000 aláírás, a polgármestereket megkeresik a szervezők A Hang részéről. Ehhez most már csak alig 500 aláírás kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években