szerző:
hvg.hu

Az érintett szervezetek megkérdezése nélkül júliusban átírták az óvodai alapprogamot, amelybe így hangsúlyosabban került bele a nemzeti nevelés és a keresztény értékek ismerete.

Szeptembertől nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nemzeti identitástudat erősítésére, a keresztény kulturális értékek és a nemzeti jelképek ismeretére az óvodákban – írja a Népszava az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosítása alapján.

Ez az alapprogram olyan az óvodáknak, mint az iskoláknak a Nemzeti alaptanterv, és meghatározza az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit. A július 25-én kiadott módosításba hangsúlyosan került bele a nemzeti identitástudat, a szöveg szerint ugyanis az óvoda "a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja".

Az óvodai élet tevékenységi formái és az óvodapedagógus feladatai című melléklet verselésre, mesélésre vonatkozó pontja egyebek mellett azzal egészült ki, hogy "az óvodában a 3-7 éves gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodóan a népi – népmesék, népi hagyományokat felelevenítő mondókák, rigmusok, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei, meséi –, a klasszikus és a kortárs irodalmi műveknek egyaránt helye van".

A "Rajzolás, festés, mintázás, kézi munka” című részbe azt is beleírták, hogy "a rajzolás, festés, mintázás, építés, képalakítás, a kézi munka mint az ábrázolás különböző fajtái, továbbá a műalkotásokkal, a népművészeti elemekkel, szokásokkal, hagyományokkal, nemzeti szimbólumokkal, az esztétikus tárgyi környezettel való ismerkedés is fontos eszköze a gyermeki személyiség fejlesztésének".

Mindemellett a hazai óvodáknak a határon túli magyar óvodákkal is erősíteniük kell majd kapcsolataikat, a módosítás ugyanis kimondja: "a Kárpát-medence magyar nyelvű intézményei közötti oktatási tér kialakítása érdekében az óvoda a külhoni magyar óvodákkal kapcsolatépítésre törekszik, és – lehetőségei szerint – szakmai kapcsolatot tart fenn".

Bakonyi Anna, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztályának elnökségi tagja a lapnak elmondta, semmit sem tudnak a módosításokról, velük nem egyeztettek, és szerinte nem is igazán indokoltak a kiegészítések, mert a nemzettudat kérdésköre eddig is jelen volt az óvodákban, ahogy a népmesék, népdalok is fontos szerepet kaptak a pedagógiai programokban, de szerinte félő, hogy egyes intézményekben túlkapásokra használhatják azokat. Hozzátette, sajnálja, hogy például a Digitális Oktatási Stratégia óvodai vonatkozásából semmi nem jelent meg a módosításokban, pedig annak valóban lett volna értelme.

Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke azt mondta, velük sem egyeztettek, de a nemzeti értékekről eddig is sokat beszélgettek a gyerekekkel az óvodásoknak megfelelő szinten. Hozzátette viszont, hogy szerinte a "keresztény értékeknek" elsősorban a vallási intézményekben kell megjelenniük, egy önkormányzati, "világi" óvodában kevésbé kellene erőltetni ezeket, legfeljebb olyan ünnepek alkalmával kerülhetnek jobban előtérbe, mint például a húsvét vagy a karácsony. Azzal kapcsolatban, hogy a hazai óvodáknak kapcsolatot kell majd kiépíteniük külhoni magyar óvodákkal, úgy vélekedett: nem tudja, ez kinek a dolga lesz, a csoportvezetőknek vagy az óvodavezetőnek a napi munka mellett biztos, hogy nem lesz ilyenre idejük.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszavával azt közölte, a módosításokról egyedül a kormány tanárszervezetével, a Nemzeti Pedagógus Karral egyeztettek, és elsősorban a fenntartók (többségében az önkormányzatok) feladata lesz, hogy – jelenlegi testvérvárosaikon keresztül is – elindítsák a határon túli óvodákkal a kapcsolatépítést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Ahol annyi a kísértés

Ahol annyi a kísértés

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta