szerző:
hvg.hu

A centralizált Klikkel problémák voltak, mondta el Hajnal Gabriella, a Klik új elnöke a Magyar Időknek. A pedagógushiányt felfújják, a diákokat hagyni kell önállóan gondolkodni, és még sok tornatermet kell építeni.

Jó irányba mennek a folyamatok a Klebelsberg Központnál, mondja el Hajnal Gabriella, a szervezet új vezetője a Magyar Időknek adott interjújában. A cél, hogy mindenhol színvonalas oktatás és jó infrastruktúra legyen, az itt tapasztalható eltérések kiegyenlítésén kell dolgozni. És azon, hogy minden gyerek személyre szabott oktatást kapjon. Hajnal elismeri, a régi Klik nyakába zuhant az összes probléma, gondok voltak a rendszerrel, de most a decentralizált, hatvan tankerületi központból álló rendszer már jól működik. A tankerületek ne hivatalként működjenek, hanem partnerei legyenek az iskoláknak, ez is cél.

A pedagógushiány nem olyan súlyos, mint ahogy azt sugallják, mondja Hajnal. Összesen 90 milliárd forint áll rendelkezésre infrastruktúra-fejlesztésre az iskoláknak. Kell még tornatermeket építeni, utal a mindennapos testnevelésórákat megnehezítő infrastruktúra-hiányra a vezető. Az oktatásban az élménypedagógia a követendő út, a kicsiknél a játékosság, a nagyoknál az okosan használt informatikai eszközök segítenek. "Hagyni kell a gyerekeket gondolkodni." Hajnal további informatikai fejlesztéseket is ígér, tabletek, laptopok szétosztását. A kormányzat azon gondolkodik, hogy a gimnázium 10. osztálya után is át lehessen váltani szakirányú, azaz szakgimnáziumi képzésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!