szerző:
hvg.hu

Végre lehűlhetünk kicsit.

Egy hidegfront mentén délnyugat felől láncba rendeződött, peremfelhős zivatarok érték el hazánkat, amelyek északkelet felé végigsöpörtek a fél országon - írja az Időkép, melynek automatái 101 km/órás széllökést is mértek.

A vihar helyenként hatalmas széllökésekkel és jégesővel érkezett, néhány helyen 30-40 mm csapadék esett. Az Időkép hőtérképén jól látszik, hogyan hűlt le egyik pillanatról a másikra az ország:

©

Több videó is készült arról, hogy milyen látványosan váltotta a vihar a strandidőt a Balatonon:

Baracson és Kisapostagon pedig jégeső is esett:

©

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: kedd estig több mint kétszáz esethez riasztották a tűzoltókat az átvonuló vihar miatt.

Elmondása szerint a dél-nyugatról észak-kelet felé mozgó frontrendszer Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyét, illetve a fővárost érintette, ezekről a területekről érkeztek bejelentések. A legtöbb gondot a viharos erejű szél okozta, a szakembereket leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztottak, a fővárosban a 4-es és 6-os villamos vonalon felsővezeték-szakadás miatt kellett segédkezni. Több helyen a hirtelen lezúduló esővíz okozott gondokat, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Az OMSZ előrejelzése szerint kedd estétől szerda reggelig a nyugati és déli megyékben fokozatosan csökken a felhőzet, északkeleten, keleten ugyanakkor reggel jobbára erősen felhős lesz az ég. Eleinte több helyen, majd csökkenő számban várhatóak záporok, zivatarok. Az éjszaka második felében inkább csak az északkeleti, keleti megyékben lehet már csak csapadék. szél fokozatosan mindenhol északnyugatira fordul, többnyire mérsékelt marad, de a Dunántúl északi felén élénk széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!