szerző:
Domány András

A hétfő este megjelent kormányhatározat kimondja, hogy át kell építeni a Kossuth tér oldalában álló Vértanúk terét. A Nagy Imre-szobor sorsát ugyan nem részletezik, a kormány szándéka ebben eddig is egyértelmű volt. A Néprajzi Múzeum kiköltöztetéséről is intézkedtek.

Át kell építeni a budapesti Kossuth Lajos tér melletti Vértanúk terét – mondja ki a kormány hétfő este megjelent határozata. Ennek részeként a BKK buszai kivételével kitiltanák a térről a járműveket, megszüntetve az összeköttetést a Báthory és a Nádor utca között. Nagy Imre emlékművét a szöveg nem említi, de korábban – miután ez különböző nyilatkozatokban felvetődött – Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújításért felelős Steindl Imre-program vezetője megerősítette, hogy van szándék az áthelyezésére.

Az viszont benne van a határozatban, hogy az Alkotmány utca Kossuth Lajos tér felőli részén 2020. május 31-éig (tehát a trianoni szerződés 100. évfordulója előtt) felállítják a „Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét”, amely „magában foglalja a történelmi Magyarország 1913-as összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését”. Ehhez az országgyűlés hivatala 5 milliárd forintig vállalhat kötelezettséget. Az új emlékmű érdekében törlik a Steindl Imre programból az Alkotmány utca alá tervezett mélygarázst, helyette az amúgy is átépítendő Agrárminisztérium alá épül garázs.

A kormány felszólította Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy 2019. december 31-ig „intézkedjen a Néprajzi Múzeum Igazságügyi Palota épületéből való kiköltöztetéséről és elhelyezéséről”. Arról nem szól a határozat, hogy mi lesz akkor, ha a múzeum új épülete a Városligetben nem készül el addig.

Új kézbe kerül a múzeum „társbérlőjeként” működő Politikatörténeti Intézet ügye: a kormány Bártfai-Máger Andreát, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg, hogy e hó végéig, tehát két hét alatt „gondoskodjon a Politikatörténeti Intézet Igazságügyi Palotára vonatkozó használati jogának megszüntetéséről, illetve a  Politikatörténeti Intézet Igazságügyi Palotából való kiköltözésére vonatkozó koncepció elkészítéséről”.

Azt nem említi a döntés, hogy évek óta per folyik, amelyben egyelőre a kormány áll vesztésre. Földes György ügyvezető igazgató július 21-én a Népszavának azt mondta: „A Fővárosi Ítélőtábla néhány hete jogerős döntésében megerősítette, hogy az intézet jogszerűen használja az épületrészt.” A PTI pénz vagy másik ingatlan fejében kezdettől hajlandó lenne a költözésre, de míg a kormányhatározat több más ponthoz pénzösszeget is rendel, itt erről nincs szó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip