szerző:
hvg.hu

Mindenki készül augusztus 20-ra, a sok milliárdból épült úszókomplexum úgy, hogy pirosba, fehérbe és zöldbe borul. Csak épp az ott lakóknak nincs, nem lesz nyugta.

Nemrég megírtuk, hogy a Duna Aréna szomszédjai hiába remélik, hogy a vizes vb egyszer véget ér. Ahogy fogalmaztunk:

Nem elég, hogy az eredeti látványtervekhez képest egy kelet-ukrán összeszerelő csarnok épült fel Duna Aréna néven sok milliárdból a Dagály területén, a vizes vb után az épület kék díszkivilágítása zavarja a környéken lakók nyugalmát. A néptelen úszókomplexum mögött élők az év 365 napján kapják a külső homlokzatot fényárban fürösztő reflektorok visszavert fényét. Az üzemeltető Bp2017 Kft. szerint ők mindent a jogszabályoknak megfelelően csinálnak. A szakértői mérés viszont ellentmond állításaiknak.

Augusztus 11-én az Aréna kiírta a Facebookra, hogy estére lekapcsolják a fényeket kerek 10 napra. De nem a lakosok miatt: a dunavirágzásra, a kérészek párzására van végzetes hatással a kék fény, megtéveszti a rovarokat, akik a víz helyett a Duna Aréna környékére petéznek le, a peték pedig így kiszáradnak. Ezzel bebizonyosodott, hogy a nagy kékségnek vannak ökológiai kockázatai és veszélyei.

Ezt követően kérdéseket küldtünk a Duna Arénának, várható-e változás az éjszakai kivilágítás módjában, erősségében vagy esetleges korábbi lekapcsolásában a jövőben. Azt a választ kaptuk, hogy:

a Duna Aréna díszkivilágítása, az augusztus 20-i, Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és államalapító Szent István király emlékének alkalmából, nemzeti színekben éled újjá, augusztus 17-én.

Hogy utána mi lesz, visszatérnek a kékhez, esetleg a lakók érdekében lekapcsolják a díszkivilágítást, nem tudni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"