szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenki készül augusztus 20-ra, a sok milliárdból épült úszókomplexum úgy, hogy pirosba, fehérbe és zöldbe borul. Csak épp az ott lakóknak nincs, nem lesz nyugta.

Nemrég megírtuk, hogy a Duna Aréna szomszédjai hiába remélik, hogy a vizes vb egyszer véget ér. Ahogy fogalmaztunk:

Nem elég, hogy az eredeti látványtervekhez képest egy kelet-ukrán összeszerelő csarnok épült fel Duna Aréna néven sok milliárdból a Dagály területén, a vizes vb után az épület kék díszkivilágítása zavarja a környéken lakók nyugalmát. A néptelen úszókomplexum mögött élők az év 365 napján kapják a külső homlokzatot fényárban fürösztő reflektorok visszavert fényét. Az üzemeltető Bp2017 Kft. szerint ők mindent a jogszabályoknak megfelelően csinálnak. A szakértői mérés viszont ellentmond állításaiknak.

Augusztus 11-én az Aréna kiírta a Facebookra, hogy estére lekapcsolják a fényeket kerek 10 napra. De nem a lakosok miatt: a dunavirágzásra, a kérészek párzására van végzetes hatással a kék fény, megtéveszti a rovarokat, akik a víz helyett a Duna Aréna környékére petéznek le, a peték pedig így kiszáradnak. Ezzel bebizonyosodott, hogy a nagy kékségnek vannak ökológiai kockázatai és veszélyei.

Ezt követően kérdéseket küldtünk a Duna Arénának, várható-e változás az éjszakai kivilágítás módjában, erősségében vagy esetleges korábbi lekapcsolásában a jövőben. Azt a választ kaptuk, hogy:

a Duna Aréna díszkivilágítása, az augusztus 20-i, Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és államalapító Szent István király emlékének alkalmából, nemzeti színekben éled újjá, augusztus 17-én.

Hogy utána mi lesz, visszatérnek a kékhez, esetleg a lakók érdekében lekapcsolják a díszkivilágítást, nem tudni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson