szerző:
hvg.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség hamis vád bűntette és személyes adattal visszaélés vétsége miatt feljelentést tett a VIII. kerületi Ügyészségen.

Az idei országgyűlési választás időszakában egy magánszemély feljelentést tett Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke ellen (akit később megválasztottak, mandátumot nyert, a Fidesz képviselője lett). A feljelentés lényege szerint Fenyvesi Zoltán hivatali helyzetével visszaélve azzal kereste meg a Tapolcai Járási Ügyészség vezetőjét, hogy ne rendeljenek el nyomozást az országgyűlési képviselőjelöltként benyújtott ajánlóíveit érintően tett feljelentés tárgyában.

A feljelentés szerint Fenyvesi Zoltán a Veszprém megyei rendőrfőkapitányt is felhívta annak érdekében, hogy még a választások előtt szüntessék meg a már elrendelt nyomozást.

A feljelentő magát jogtanácsosnak és Fenyvesi Zoltán munkatársának adta ki, névvel és lakcímmel ellátott feljelentését postai úton, valamint elektronikusan is megküldte a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

A főügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el az ügyben, amelynek eredményeképpen megállapította, hogy a feljelentésben állított befolyásolási kísérlet nem történt meg, ezért – bűncselekmény hiányában – a hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentést elutasította.

A határozat kézbesítésekor derült ki, hogy a feljelentés nem a feljelentőként feltüntetett valós személytől származik. Az ügyről a feljelentőként megjelölt magánszemély csak a határozatból szerzett tudomást, Fenyvesi Zoltánt nem ismeri, a feljelentő személyes adataival – nevével és a korábbi munkahelyének címével – ismeretlen elkövető visszaélt.

Mivel a Fenyvesi Zoltán sérelmére elkövetett hamis vád bűntette nincs összefüggésben a sértett országgyűlési képviselői működésével, a nyomozás lefolytatása nem tartozik kizárólagos ügyészségi hatáskörbe. A Központi Nyomozó Főügyészség feljelentése alapján a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. Kerületi Rendőrkapitányságát bízta meg.

(Ügyészség)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!