szerző:
T. R.

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Intézeti Tanácsának tagjai bocsánatkérést várnak Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, ha már „egy magát kereszténydemokratának valló kormány szóvivője”.

Újabb állomásához érkezett az ügy, amit az váltott ki, hogy Heller Ágnes filozófus egy interjúban zsarnoknak nevezte Orbán Viktort. Az interjú után Kovács Zoltán kormányszóvivő azt írta, Heller Ágnes csak egy öreg, bigott kommunista.

Heller nem hagyta annyiban a dolgot, válaszolt, azt mondta, „öreg vagyok. Bigott kommunista nem vagyok, nem is voltam.” Hozzátette, a „Fidesz-uraknak” három szitokszó áll a rendelkezésére: a kommunista, a Soros-bérenc és a buzi.

„Ezt választotta ki a három lehetőség közül. Szerintem a Soros-ügynök jobb választás lett volna, Magyarországon mindenki tudja, hogy ellensége voltam a Kádár-rendszernek.” Szerinte, ha valaki szitkozódva felel az érvekre, annak soha nincs igaza.

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Intézeti Tanácsának tagjai is megszólaltak az ügyben, tiltakoznak Kovács szerintük megalázó és embertelen közleménye ellen.

„Heller Ágnes, az ELTE BTK professzor emeritusa Lukács Györgynek, az Esztétika Tanszék létrehozójának egykori tanítványa, akit egykor éppen a kommunista rendszerrel szembeni véleménynyilvánítása miatt üldöztek el az országból.

Heller Ágnes professzornak a miniszterelnökről alkotott véleménye a politikai szabadság, s ennyiben a társadalmi nyilvánosság része, míg Kovács szóvivő nyilvános megszólalása a személy integritásának durva megsértése. Heller Ágnes életkorának semmi köze politikai nézeteihez.

Heller Ágnes könyvei több tucat nyelven jelentek meg, ő maga számos egyetemen tanított, s büszkék vagyunk arra, hogy a kollégái lehetünk. Kovács Zoltán egy magát kereszténydemokratának valló kormány szóvivője, s a kereszténység fontos, szép hagyománya a bocsánatkérés. Ez a lehetőség nyitva áll a szóvivő előtt is, elvárjuk, hogy gyakorolja.”

A tiltakozás aláírói: Dr. Bacsó Béla egyetemi tanár, Dr. György Péter egyetemi tanár, Dr. Hammer Ferenc egyetemi docens, Dr. Kovács András Bálint egyetemi tanár, Dr. Radnóti Sándor professzor emeritus és Dr. Somlyó Bálint egyetemi docens.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!