szerző:
hvg.hu

Komoly problémákkal küzd az egészségügyi alapellátás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mégis innen vonna el pénzt, így szüntetnék meg betegszállításban kialakult forráshiányt és a gyermekellátás költségeinek alultervezettségét. Közben kérdéses, honnan lesz pénz a beígért béremelésre.

Megjelent a kormány honlapján egy rendelettervezet az EMMI-től, „Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának és az egészségügyben dolgozók bérnövelésének a szabályairól” címmel, kétnapos véleményezési határidővel, benne érdekes költségvetési átcsoportosításokkal, írja a 168 Óra.

Az előterjesztés szerint Kásler minisztériuma szeptember elsejei határidővel úgy csoportosítaná át a tárcához tartozó költségvetési forrásokat, hogy a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére” 2,5 milliárd forintot elvonjon az alapellátási kasszából. Az előterjesztés hatásvizsgálata szerint ez az átcsoportosítást követően fennmaradó előirányzat, az időarányos felhasználást figyelembe véve biztosítja a további működést.

A pénz két területhez kerülne, a fele (1 milliárd 250 millió) az „Összevont szakellátás jogcím javára a gyermekellátás szorzójának 10 százalékkal történő megemelése érdekében szükséges forrás biztosításához”, a másik fele (szintén 1 milliárd 250 millió) a „Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás jogcím javára, az ezen a területen kialakult forráshiány enyhítése érdekében" lenne elosztva.

Vagyis úgy vonnának el nem kevés pénzt az alapellátásból, hogy a múlt hónapban már meghaladta a 320-at a betöltetlen, tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma Magyarországon. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai alapján ráadásul csaknem 400 ezer ember nem jut alapellátáshoz, aminek oka éppen az, hogy hiába a praxispályázatok és a praxisvásárlási segélyek, a háziorvosok még mindig alulfizetettek, így csak nagyon kevesen választják ezt a szakmát.

Az indoklás és a hatásvizsgálati lap szerint „A tervezett jogszabály-módosítások elősegítik a béremeléssel érintett bérek kifizetésének folyamatosságát, valamint a 14 év alatti gyermekek hatékonyabb ellátását", a kabinet látszólag nem készült fel a tervezett, előre látható kifizetésekre.

A rendelet ugyanis még csak most, szeptember elsejei határidővel változtatna a szabályokon ahhoz, hogy „az egészségügyi dolgozók 2018. évi béremeléséhez kapcsolódóan a munkáltató részére biztosított többletfedezet – annak teljesítményfinanszírozásba történő beépítéséig – támogatásként kerüljön utalványozásra”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!