szerző:
Károly-Rajki Edith
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Farkas Milán azt mondja, az arculattervezés mellett képviselőjelöltnek is felkérték, mégis későn kapcsolt, hogy az Elégedett Magyarországért Mozgalom csúnyán becsapja. Most futhat a pénze után, de sok esélye nincs megkapni azt.

Farkas Milán szerint, minden akkor kezdődött, amikor jelentkezett egy hirdetésre, amelyet Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke tett ki a Grafikus munkák Facebook csoportban 2017. augusztusában. A felhívás úgy szólt: egy újonnan induló párt grafikai arculatát kellene megtervezni. Farkas úgy tudja, 15-20 grafikus jelentkezett, közülük választották ki őt.

Az, hogy milyen pártról van szó, csak később derült ki, egész pontosan szeptemberben. Akkor hallott először az Elégedett Magyarországért Mozgalomról (EMMO). És elkezdte megismerni a megbízóit is szép lasan. Azt meséli, Kusper Zsolt egyszer csak megkérdezte tőle, szereti-e a pénzt, mert ő olyan emberekkel szeret együtt dolgozni, akik szeretik. „Én erre csak annyit reagáltam, hogy én megdolgozni szeretek a pénzemért, mert szeretek dolgozni, azért pedig fizetést kapni” – idézi fel a beszélgetést Farkas.

Októberben aztán szerződést is kötöttek, bár kicsit furcsállta, hogy hiába kérte ő jóformán havonta, de a saját példányát csak nem kapta meg. Farkas azt mondta „folyamatos kifizetések mellett a munkadíj fennmaradó összege áprilisban lett volna esedékes, amikor befejeződik  a munka”. A grafikus elismeri, nagyon nehéz időszak következett, ugyanis a megbízást a főállása mellett vállalta be, de erről egyébként tájékoztatta Kusperéket is. Mindenesetre így a nagyon nehezen haladt a munkával, volt, hogy éjszakázott. Már ott tartott – állítja -, hogy besegítő alvállalkozónak felkér egy másik grafikust. Külön gondot jelentett, hogy elmondása szerint a többnyire ő írta a szövegeket is, még briefet (ez egy olyan dokumentum, amiben a megrendelő információval látja el a pályázót az adott feladatról - szerk.) sem kapott. Ez leginkább a weboldalnál jelentett gondot, hiszen „tartalom nélkül nem tudok grafikát gyártani”.

©

Farkas Milán azt mondja, végül november végére készült el mindennel, élesítette volna a weboldalt is, de végül erre nem került sor, mert végleges tartalmat nem kapott hozzá. Ezután azt várta, hogy kapja meg a további anyagokat, illetve a véleményeket és a módosítási kéréseket, de ezek sem érkeztek már meg.

Innen a helyzet még zűrösebbé vált. A grafikus szerint a kommunikáció végig hiányos volt, ő kizárólag Kusper Zsolttal tartotta a kapcsolatot, arról sem tud, hogy mások kaptak volna másolatot a levelezéseikről. Kusper azonban novemberben lemondott az elnökségről, de más kapcsolattartó nem jelentkezett.

Ha Farkas Milán eddig nem lett volna tisztában azzal, hogy kamupárttal van dolga (bár elég árulkodó lehetett volna, hogy az EMMO-t mindössze fél éve alapították), az végképp mindent elárult, amikor felkérték: legyen szombathelyi képviselőjelölt, amit persze nem vállalt el. Ám ő még mindig reménykedett abban, hogy megkapja a pénzt, amit ígértek neki. „Lehet, hogy hiba, de én alapvetően megbízom az emberekben” – magyarázza, majd még hozzáteszi, Kusper Zsolttal bizalmasabbá vált a viszonya, mint egy szokásos megbízó/megbízott kapcsolat, így meg sem fordult a fejében, hogy átverhetik. „Ha őszintén nézzük, végig tudtam, hogy kamupárt vezetője a megbízóm. De egy kamupártnak is vannak kiadásai, gondoltam grafikai arculatra mégiscsak költenek. Csak bíztam benne, hogy mivel nem többmilliós összegről van szó, legalább én ki leszek fizetve. Másrészt én végig jó grafikai lehetőséget láttam az egészben, egy nagyon jó referenciaanyagot.”

Aztán kiderült, hogy mégis ez történik. A 2017 decemberében, majd 2018 januárban kiállított számlákat már nem fizették ki, igaz, további megrendelések sem érkeztek. „Az volt az indoklás, hogy lassú voltam, de az általam okozott károktól nagylelkűen eltekintenek. Januárban telefonon elértem Zsoltot, aki csupán annyit mondott, hogy az EMMO elnöke a választásokkal van elfoglalva, nem kíván együttműködni, és egyébként sem elégedett a munkámmal” -  meséli.

Farkas ekkor számolta össze, mennyit bukott ő az ügyleten. Azt állítja, 1,2 millió forintnyi munkát végzett el, amiből 200 ezret fizettek ki. A többit próbálta megszerezni a párttól, hiszen – mint mondja – azért megdolgozott. Február 8-án fizetési felszólítást küldött nekik, de nem reagáltak. Erre ügyvédet keresett, hogy a pénz visszaszerzésével megbízza. Azt állítja, a Facebookon több helyen is megosztotta a történetét, ám Kusper Zsolt letiltotta kommentjeit a párt oldaláról.”

A hvg.hu e-mailben érte el Kusper Zsoltot, akitől szerettük volna megtudni, mi is volt valójában a céljuk a választások kevesebb mint egy évvel alapított párttal, és kifizetik-e valaha Farkas Milán követeléseit. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke annyit válaszolt: „Megkeresésére tájékoztatom, hogy az Elégedett Magyarországért Mozgalom (EMMO) a Fővárosi Törvényszéken 01-02-0016649 nyilvántartási szám alatt jogerősen nyilvántartásba vett politikai párt, amelyet Nagy-Kovács Géza Csaba ügyvezető elnök önállóan jogosult képviselni. Ebből következően kizárólag az ügyvezető elnök jogosult eljárni, illetve jogi nyilatkozatokat tenni. Ezért kérem, hogy a jövőben kérdéseivel ‒ ide értve Farkas Milán grafikus vállalkozó és az EMMO között fennálló nem, illetve hibás teljesítésből adódó elszámolási vita ügyében ‒ közvetlenül az erre illetékeshez fordulni szíveskedjen.”

Megkerestük Nagy-Kovács Géza Csabát is, de választ nem kaptunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Többéves csúszás után elkezdték építeni Matolcsyék rejtélyes konferenciaközpontját

Többéves csúszás után elkezdték építeni Matolcsyék rejtélyes konferenciaközpontját

Férfias gondok: nem csak az idősebbek „privilégiuma” a problémás prosztata

Férfias gondok: nem csak az idősebbek „privilégiuma” a problémás prosztata

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia, és beolvasott a magyar kormánynak

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia, és beolvasott a magyar kormánynak

Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad