szerző:
hvg.hu

Ahogy Mága Zoltán és Patyi András is, valamint Alapi István, az Edda gitárosa is.

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

A díjazottak teljes listája a Kormány honlapján található, kiemelendő, hogy lovagkeresztet kapott többek között Menczer Erzsébet, aki amellett, hogy a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezetének is elnöke, a Fidesz jelöltjeként idén és 2014-ben is kikapott egyéni választókerületében, jegyzi meg az Index. Aikelin Sándor, Kaáli-Nagy Kálmán, Mohos Andor, Gúth Zoltán és Tóth István egykori gulág-foglyok szintén állami elismerésben, az érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesültek.

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatát kapta mások mellett Varga István ügyvéd, korábbi fideszes parlamenti képviselő. Ő korábban arról beszélt, hogy a nőknek többet kellene szülniük, és akkor fel sem merülhetne a családi erőszak. „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak” – mondta korábban Varga.

Szintén a tisztikereszt polgári tagozatát kapta meg Párkányi Raab Péter, a Szabadság téri német megszállásos emlékművet is készítő szobrász, valamint Mága Zoltán. Ő hegedül.

A Magyar Érdemrend középkeresztjét – amit korábban Bayer Zsolt is megkapott, majd ezt követően a kitüntetést többen visszaadták – kapta többek között Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság és a közszolgálati egyetem nemrég leköszönt rektora, aki egyre közelebb ahhoz, hogy az új, felállítandó közigazgatási bíróság vezetője legyen.

Kiemelendő még, hogy állami kitüntetést kapott az Edda gitárosa, Alapi István is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!