szerző:
hvg.hu

Andy Vajnát sokat kritizálják a kormányoldalon, amiért nem költött adómilliárdokat nagy történelmi filmekre. A filmalap, érezve az új idők szavát, kiírt egy pályázatot, hogy ezt jóvá tegye. Így némileg váratlan, hogy épp a pályázat bosszantotta fel végletekig Anonymust.

"A filmalap álszent akciója" cím alatt fut egy módfelett indulatos írás a Magyar Időkben, amelynek szerzőjét így adja meg a lap:

név és cím a szerkesztőségben.

A rövidke írás Orbán János Dénes lassan unalomba fulladó kulturkampf-sorozatának újabb darabja alatt áll. A rövidke cikk egyetlen gondja, hogy olyan fokú szarkazmussal van megírva, ami nehezíti dekódolni, mit is szeretne közölni a nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló, de a filmalap számára megismerhető szerző. (Linkkel nem tudunk szolgálni, mivel az újság honlapján a mű még nem szerepel.)

A sértődöttség oka ugyanakkor egyértelmű: a szerző kiakadt azon, hogy az Andy Vajna által vezetett filmalap hat év működés után csak most írt ki pályázatot nagy történelmi filmekhez alapot adó ötletekre. Az augusztus 15-én keltezett felhívás szerint egymillió forint jár annak, aki ötoldalon összefoglal egy olyan historikus cselekményt, amely utána vászonra vihető. A névtelen szerző kiborulásának oka a szarkazmust lehántva valószínűleg az, hogy nem érti a filmek készülését. Szerinte ugyanis sértő, hogy az ezeréves történelemből ilyen módon kell ötleteket halászni, és megalázó lehet számára a megnyerhető összeg is.

Az egyedül a Magyar Idők által ismert "olvasó" maga is felhívást tesz közzé, hogy "a történelem szeméremdombjára" küldje be mindenki a korábban az alapnak benyújtott történelmi témájú művét. Ha tippelni kell, mi végre ez az érthetetlen kiborulás, akkor azt feltételeznénk, hogy a cikkíró maga is lepattant korábban a filmalapról történelmi témájú forgatókönyvével, és most így kíván elégtételt venni.

A szerző küldetése nem teljesen kilátástalan. Andy Vajnát a kulturkampfban új küldetést találó kormányoldalon is sokan támadták, amiért nem készülnek adófizetők pénzéből olyan nagy, nemzeti érzelmet emelő művek, mint a Hídember. A kormánybiztos a Figyelőnek azonban hiába magyarázta el, hogy minden filmhez elengedhetetlen a jó forgatókönyv, és ilyet eddig történelmi témában nem kaptak. A jelek szerint most már az is baj, ha egy pályázattal próbálják eddigi hibájukat orvosolni.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!